Kontamine hayvan yemleri ortam sıcaklığı, bulunduğu ortamın asitlik düzeyine bağlı olarak zamanla bakteri üremesinden dolayı bozunmaktadır.
Formik asit farklı konsantrasyonlarda etlik üretimi yapılan civcivlerin yemlerinde uygulanarak bakteri oluşumu engellenmiştir.
Formik Asit moleküler yoğunluğu en yüksek organik asit olarak bilinir. Aynı zamanda ikinci en güçlü organik asit olarak bilinir. pKa değeri de düşüktür. Bakterilerin büyümesinin kontrolünde daha az miktar için etkilidir.
Dünya genelinde kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin artması ile Gallinarium gibi patojenler çok büyük önem kazanmıştır. Bundan dolayı temiz olmayan yemler kanatlı hayvanlarda salmonella bakterilerinin ana kaynağıdır. Yem içerisinde az sayıda salmonella bulunması da iyi birşey değildir.
Beslenme için kullanılan yemlerde formik asit’in dezenfekte edici etkisinde faydalanılmaktadır. Formik asit’in ayrışmayan molekülleri hücre içerisinde gerçekleşen difüzyonu ile pH’ı düşürmektedir. Formik asit’in kontamine yemlere farklı oranlarda uygulanması ile etlik civcivlerin ölüm oranları üzerine etkileri de detaylı bir şekilde araştırılmaktadır.
Bunlar etlik civ civlerin bağırsak pH’ları ile doğrudan bağlantılıdır.
Öncelikle besin suyu ile damıtılmış su 50 mg/kg yem olmalıdır. Besin suyu %0.5 %1 ve %1.5 konsantrasyonlarını içerebilir. Yem içerisine formik asit eklenmesi ile pH düzeylerinde önemli düşüşler yaşandı. Bu nedenle S.Galinarium sayıları önemli oranda düşmüştür.
Formik asit, yemlerin içinde veya üzerinde bulunan bakteri ve diğer mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek mikrobiyal büyümeyi engeller. Bu, yemin taze kalmasını sağlar ve broylerlerin mikrobiyal hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
Formik asit, yemlerin pH seviyesini düşürür ve bu da mikroorganizmaların büyümesi için uygun olmayan bir ortam yaratır. Asidik bir ortamda, patojen bakteri ve mantarların çoğalması zorlaşır ve bu da yemlerin kalitesini korur.
Sodyum Sitratın Gıda Sektöründeki Yeri ve Kullanım Alanları Sodyum sitrat beyaz renksiz kristallere sahip…
Sodyum Hidroksitin Plastik Sektöründeki Kullanımı ve Endüstriyel Avantajları Sodyum hidroksit, plastik ve kauçuk üretiminin…
Magnezyum Klorürün Kozmetikte Kullanımı ve Cilt Üzerindeki Faydaları Magnezyum Klorürün sağlığa birçok faydası vardır.…
Labsa'nın Deterjan Endüstrisinde Kullanımı ve Üretim Süreci Labsa deterjan sektörünün ana hammaddelerinden biridir. Çamaşır tozu,…
Guar Gum Neden Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmez Kahramanıdır? Guar gum, kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan doğal…
Sorbitol Nedir, Nasıl Üretilir ve Nerelerde Kullanılır? Sorbitol C6H14O6 kimyasal formülüne sahip bir şeker alkolüdür. Yaygın…