Kontamine Broyler Yemlerinde Bakteri Büyümesini Engellemek İçin Formik Asit Kullanımı Nasıldır?

Kontamine Broyler Yemlerinde Bakteri Büyümesini Engellemek İçin Formik Asit Kullanımı Nasıldır
Whatsapp ile Paylaşın

Kontamine hayvan yemleri ortam sıcaklığı, bulunduğu ortamın asitlik düzeyine bağlı olarak zamanla bakteri üremesinden dolayı bozunmaktadır.

Formik asit farklı konsantrasyonlarda etlik üretimi yapılan civcivlerin yemlerinde uygulanarak bakteri oluşumu engellenmiştir.

Formik Asit moleküler yoğunluğu en yüksek organik asit olarak bilinir. Aynı zamanda ikinci en güçlü organik asit olarak bilinir. pKa değeri de düşüktür. Bakterilerin büyümesinin kontrolünde daha az miktar için etkilidir.

Dünya genelinde kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin artması ile Gallinarium gibi patojenler çok büyük önem kazanmıştır. Bundan dolayı temiz olmayan yemler kanatlı hayvanlarda salmonella bakterilerinin ana kaynağıdır. Yem içerisinde az sayıda salmonella bulunması da iyi birşey değildir.

Formik Asidin Yemlerdeki Çalışma Prensibi Nasıldır?

Beslenme için kullanılan yemlerde formik asit’in dezenfekte edici etkisinde faydalanılmaktadır. Formik asit’in ayrışmayan molekülleri hücre içerisinde gerçekleşen difüzyonu ile pH’ı düşürmektedir. Formik asit’in kontamine yemlere farklı oranlarda uygulanması ile etlik civcivlerin ölüm oranları üzerine etkileri de detaylı bir şekilde araştırılmaktadır.

Bunlar etlik civ civlerin bağırsak pH’ları ile doğrudan bağlantılıdır.

Formik Asit Kanatlı Yemlerine Nasıl Uygulanır?

Öncelikle besin suyu ile damıtılmış su 50 mg/kg yem olmalıdır. Besin suyu %0.5 %1 ve %1.5 konsantrasyonlarını içerebilir. Yem içerisine formik asit eklenmesi ile pH düzeylerinde önemli düşüşler yaşandı. Bu nedenle S.Galinarium sayıları önemli oranda düşmüştür.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir