Deterjan Çeşitleri

Whatsapp ile Paylaşın

Deterjan

Günümüzde mevcut olarak kullandığımız deterjanlar sağlığımıza çevremize ve giysilerimize zarar verir. Tüketicileri deterjan bileşimlerini diğerlerinin yanı sıra çamaşır yıkama ve yumuşatma ve ev temizliği amaçları için takdir etmektedir. Sert yüzey temizleme ve bakım bileşiminin yanı sıra bulaşık yıkama bileşimlerini içerir.  Zararsız ve çevre açısından güvenli anti-mikrobik maddelere dayanan deterjan bileşimlerine uzun zamandır ihtiyaç duyulmaktadır.

Anti-Mikrobiyallere Dayalı Deterjan

Anti-mikrobiyal faydaları olan temizleme bileşimleri ile, sürfaktan ile iyot içeren inorganik tuz arasındaki sinerjistik etkileşim nedeniyle geliştirilmiş anti-mikrobik yararı olan temizleme daha sağlıklı ve güvenilir bulunur.

Çamaşır Suyu nedir?

 Asidik ph’ta sürfaktan ve iyodat içeren leke bileşimleri bulunmuştur. İyodat oksitleyici bir madde gibi davranır ve asidik koşullar altında iyodine indirgenir asidik ph, genel deterjan bileşimleri için uygun değildir, çünkü lekeler ve kir alkalin ph’ta daha iyi çıkarılır. Bileşime ayrı bir alt bileşimde ağartıcı ilave edilerek düşük ph dezavantajının üstesinden gelinmiştir. Ayrıca çamaşır suyu renkli kumaşlara ve yüzeylere zarar verebilir.

Sentetik Deterjan Nedir?

Temizleyici miktarda bir yüzey aktif maddeye sahip bir temizlik maddesi, ph’ı en az yaklaşık 8 olan bir kullanım bileşimi sağlamak için etkili bir miktarda bir alkalin kaynağı ve azaltmak için yeterli bir miktarda bir korozyon önleyici içeren bir bulaşık yıkama bileşimidir. Korozyon inhibitörü, bir kalsiyum ve magnezyum tuzunu ve bunların iyodür tuzlarıdır. 

Solüsyonunda elemental iyot, bir alkali metal iyodür ve diğer bileşenlerle uyumlu bir deterjan içeren bir polialkilen glikol ve gliserinden oluşan bir solvent karışımını içeren, elleri temizlemek için bir iyot deterjanı açıklar bu deterjan, aniyonik sülfatlanmış sentetik bir deterjandır.

Sabun Bazlı Deterjan nedir?

Anyonik, sabun olmayan, sülfonat olmayan yüzey aktif madde ve iyodat içeren deterjan ve şampuan bileşimlerini açıklar. Ancak sülfonatlı yüzey aktif maddeler, düşük maliyetleri ve yüksek aktiviteleri nedeniyle birçok deterjan bileşiminde özellikle tercih edilmektedir. Bu nedenle, sülfonatlı ve sabun bazlı anyonik yüzey aktif maddeler dahil olmak üzere çeşitli yüzey aktif maddelerle kullanılabilen, nötr ila alkali ph değerine sahip bir anti-mikrobiyal bileşim sağlanır.

Antimikrobiyal Aktivite Veremeyen Birleşimler 

%4 ila %15 oranında anyonik, katyonik veya iyonik olmayan bir deterjan olabilen bir organik deterjan, %10 ila %30 oranında bir organik halojen oksidan, bileşimin ph’ını 7,8 ila 8,4 arasına yükseltmeye yetecek kadar %0,5 ila %5 inorganik iyodür ve inorganik bir alkalileştirici.  Bileşim, alkali koşullarda yüksek bir antimikrobiyal aktivite vermeyen düşük miktarda sürfaktan içerir.

Deterjanlarda Tuz Ne İşlev Görür?

Nötr ila alkali ph’ta, sülfonatlı veya karboksilatlı anyonik, katyonik ve iyonik olmayan yüzey aktif maddelerden seçilen bir yüzey aktif madde ile iyodat ve iyodür tuzlarından seçilen iyot içeren inorganik tuz arasında sinerjistik bir antimikrobiyal aktivite elde edilebileceği bulunmuştur.

Neden Sağlıklı Deterjan Üretilmelidir?

Antimikrobiyal kimyasallar çevre açısından zararlı özellikleri olmayan çevreye duyarlı ürünler sunabilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir