Antifriz Maddesi Üretimi

Whatsapp ile Paylaşın

Bazı maddeler belirli bir ortam sıcaklığının altında kristallenerek donmaktadır. Bunlar genellikle hediyelik eşyalar, oyuncaklar veya medikal sıvı formdaki ilaçlar veya gıda takviyeleri olabilir. Bu ürünler kapalı kap içerisinde yer almaktadır.

Bu donma eğiliminin sebebi, bildiğimiz gibi su 0 °C altında donmaktadır. Bu gibi preparatlar içerisinde genellik su molekülü bulunur. Donma eğiliminin engellenmesi için bazı kimyasal özelliklerin değiştirilmesi gereklidir. Bildiğimiz gibi safsızlık arttıkça donma noktası düşecektir.

Dünya nüfusunun artması ile birlikte tüketim de buna bağlı olarak artmaktadır. Özellikle cam şişe, akrilik malzemeler, polikarbonat, polipropilen, Polietilen ve polivinil klorür yapısındaki kaplara doldurulan sıvı malzeme sayısı daha da artmıştır.

Özellikle kış aylarında bu gibi ürünlerin taşınması veya depolanması sırasında meydana gelen donma olayları gibi karmaşıklığa neden olan zorluklar, büyük bir ticari sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu sebeple bu ürünlerin donmasını engellemek için kabul edilebilir bir antifriz bileşimi oluşturulması gereklidir. Bu antifriz bileşimini meydana getirirken diğer bileşenlerin etkileri üzerinde negatif bir durum oluşturmamalıdır. Aynı zamanda en az bir kış geçirmeye yardımcı olması gereklidir.

Antifriz Bileşiminin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Elde edilecek antifriz bileşimi donma noktasını düşürmesinin yanı sıra metal yüzeyinde korozyon etkisi de oluşturmamalıdır. Bu gibi çevresel etkilerin önemini dikkate almak gereklidir.

Özellikle Sodyum Klorür, Kalsiyum Klorür ve bunların kombinasyonlarından elde edilen korozyon inhibitörü karışımları Klor içeriğinden dolayı oluşturdukları sulu çözeltilerle birçok metal yüzeyde korozyon oluşumuna neden olurlar. Korozyon etkisini azaltmak için bu nedenle organik antifrizler kullanılması faydalı olacaktır.

Bunun yanında Organik ürünler inorganik tuzlardan daha pahalıdır. Ve ekonomik değildir. Ayrıca organik ürünler çevre kirliliği oluşturmaktadır.

Antifriz Maddesinin Bileşimi Nasıldır?

Elde edilecek antifriz Maddesi suyun donma noktasının altında çalışması gerektiği için Etilen Glikol ve Mono Propilen Glikol den faydalanılır. Yapılacak ürün tüketici ürünlerinde kullanılacağından toksik olmasından kaynaklı Mono Etilen Glikol (MEG) kullanılmaz. Ve tüketici ürünlerinde yasaklı bir üründür.

Yapılacak ürün en az miktarda ham madde ile en iyi etkiyi sağlamalıdır. Bu sebeple Mono Prolilen Glikol maddesinin antifriz etkisini daha etkili gösterebilmesi için uygun bir katkı maddesi kullanılır. Magnezyum Klorür bu gibi bileşimlerde poliollerle teması sonrasında antifriz etkisini artırdığı tespit edilmiştir. Kapalı kaplarda bulunan sulu formların daha düşük miktarda ham madde kullanılarak kış şartlarına hazırlanması mümkündür.

Tüketici ürünlerinde kullanılan antifriz bileşimi;

En iyi şekilde kombine edilmiş formül genel olarak aşağıdaki grupları içerir.

  • Alkilen Glikol, Gliserol (Gliserin) veya Karışımları
  • Tatlandırıcı
  • İnorganik Klor içeren maddeler
  • Saf Su

Alkilen Glikol, Gliserol (Gliserin) veya Karışımları; Buradaki en önemli bilesiğimiz bu veya bunlar arasından tek başına veya birlikte kullanılır. Kullanım alanına göre toksik olmayan maddeler tercih edilebilir.  Bu maddelerin buhar basıncı düşük olmasından kaynaklı soluma durumu oluşturmazlar.

Bunlar;

  • Dietilen Glikol
  • Trietilen Glikol
  • Tetraetilen Glikol
  • Mono Propilen Glikol
  • Dipropilen Glikol
  • 1,3-Butilen Glikol

Tatlandırıcı; İkinci önemli maddemiz bir Tatlandırıcıdır. Şeker alkolleri yer almaktadır. Bunlar Sükroz, Maltodekstrin, Mısır Şurubu, Laktoz, Maltoz ve Dektroz yer almaktadır. Şeker alkolleri ve Polioller kimyasal olarak bakıldığında Alkollerdir.

Bunlar;

  • Etitritol
  • Hidrojene Nişasta Hidrolizatları
  • Laktitol
  • Maltitol
  • Mannitol
  • Sorbitol
  • Ksilitol

Mannitol, Sorbitol ve Ksilitol monosakkarit poliolleridir. İzomalt, laktitol ve maltitol disakkarit poliolleridir.

Bu tatlandiricilardaki Dekstroz Eşdeğeri (D.E) donma depresyon eşiğini de etkilemektedir. D.E değerinin artması ile donma noktası düşer, su aktivitesi ve Suyun kritallenme inhibisyonunu artıracaktır.

Bu nedenle en uygun tatlandırıcılar Dekstroz ve Mısır Şurubu ve Şeker Alkolü bulunmaktadır. Bu 3 bileşik kullanılabilir.

Daha düşük molekül olan Dekstroz, donma noktasını D.E si sıfır olan Sükrozdan daha fazla düşürecektir. Bunun yanında donma derecesinin düşmesi çözelti içerisindeki çözünen madde miktarıyla da bağlantılıdır.

Antifriz Bileşiminin Etkileri Nasıldır?

Hazırlanan antifriz bileşiminde Dekstroz ve sorbitol gibi tatlandırıcıların kullanılması ile en düşük donma noktasına ulaşıldığı tespit edilmiştir. Magnezyum Klorür kullanılması ile konsantrasyonlara bağlı olarak aynı madde oranlarında (Su hariç) daha düşük donma sıcaklıklarına ulaşılması mümkündür.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir