Metal Alaşımlarda Boya Sökücü Kullanımı
Metal ve metal alaşımlar fiziksel görünüm, dış etkenlere karşı koruyuculuk etkisi olması amacıyla boyalar ile kaplanmaktadır. Kullanım süresi dolan bu metal parçalar, geri dönüşüm sistemine alınmaktadır. Metallerin geri dönüşümü yapılmadan önce üzerinde bulunan bu boyaların sökülmesi gerekmektedir.
Metal üzerinden boya sökme işlemi çoğu zaman çok zorlu bir süreçtir. Metal üzerindeki boyaların sökülmesi için bazı çözücü kimyasalların yer aldığı formüllere ihtiyaç duyulmaktadır.
Boya sökücü maddeler bazı bileşenlerden oluşur her bir bileşenin, boya sökücünün özelliğini geliştirmesi, boyanın kaldırılmasından sonra metal yüzey üzerinde bazı pozitif etkilerin oluşması gibi etkin özelliklere sahiptir.
Boya Çözücü Formülü Nasıldır?
Etkili bir boya sökücü formülü içerisinde en çok bulunan madde çözücüdür. Bunun yanında yardımcı çözücü, etkinleştiriciler, buharlaşma geciktiriciler, koyulaştırıcılar, ıslatma maddeleri, emülgatörler ve korozyon önleyiciler içerir. Boya sökücülerin mekaniksel olarak çalışma prensibi, boyanın şişmesini sağlayarak boyanın alt tabasına yani aktivatörlerine kadar ulaşmasını sağlar. Bu işlemi gerçekleşmesini sağlayan etken maddeler çözücülerdir.
Yardımcı çözücüler uygulama yapılacak boyaların şişmesini artırmak için kullanılır. Aktivatörler, substratlar ve boya arasındaki bağları ve ayrıca fiziksel ve kimyasal bağları zayıflatarak kırmaktadır.
Boya sıyırıcı ürünlerin imalatında kullanılan en yaygın etkinleştirici maddeler, fenol, asitler, bazlar ve peroksitler ve sudur.
Boya ve Organik kaplamaları çeşitli substratlardan ve özellikle alüminyum ve bunun gibi metal alaşımlı substratlardan sıyırmak için formül aşağıdaki gibidir.
- Trikloretilen
- Benzil Alkol
- Etil Alkol
- Korozyon İnhibitörü
- Koyulaştırıcı
- Parafin Wax
- Toluen
- Su
Trikloretilen çözücü görevi görerek boyanın substrat üzerinde kararmasını sağlamaktadır.
Benzil Alkol yardımcı çözücü özelliği bulunmaktadır. Trikloretilen ile birlikte boyanan yüzeyden daha fazla kararmasını sağlamaktadır.
Etil Alkol etkinleştirici madde olarak işlem görmektedir.
Korozyon İnhibitörü boya sökülme işleminde metal yüzeyin korozyona uğramasına yardımcı olmaktadır. Su içeren sistemlerde alüminyumun korozyonunu önlemek için alkali silikatlar ve sodyum benzoat gibi katkı maddelerinin bulunması ile korozyon oluşumu azaltılmaktadır.
Koyulaştırıcı maddeler olarak Silikon Dioksit kullanılır. Silikon Dioksit ürünün kıvamını artırmaktadır. Aromatik çözücüler, toluen, ksilen gibi hidrokarbon sıvılardır. Viskoz olmayan bu sıvılar boya yüzeyi üzerine iyi bir kaplama özelliği sunmamaktadır. Bu nedenle bu eksikliğin giderilmesi için koyulaştırıcı maddeler kullanılmaktadır. Düşük oranda bir Fumed silika kullanımı yeterli bir kıvama sahip olmaktadır.
Parafin Wax kullanılmadan elde edilen sıvılar ve bunların karışımları çözücü etkisine maruz kalmasına rağmen boyalı ve vernikli yüzeylere temas ettiğinde buharlaşmaktadır. Buharlaşmanın geciktirilmesi ve engellenmesi için buharlaşma geciktirici maddeler eklenir. Bu sayede boyalı yüzeyde balmumu etkisi oluşturmaktadır.
Organik çözücü olarak Etil Alkol kullanılır. Bunun nedeni, çözücü solventin etkisini iyi bir şekilde gösterebilmesi için organik çözücüler kullanılır.
Sonuç olarak Trikloretilen çok iyi bir endüstriyel çözücü kimyasaldır. Birçok polar olmayan çözücü ile karışabilmesinden dolayı kullanım alanı yaygındır. Bu sayede, Trikloretilen esaslı boya sökücüler, hızlı sonuç veren formüle sahiptir.
Formülasyonun içerisinde yer alan diğer bileşenler Trikloretilenin çözücülük etkisini artırırken aynı zamanda daha kısa sürede sonuç vermesini sağlar. Bunun yanında Alüminyum ve Çinko alaşımlı contalarda oluşabilecek korozyon, inhibitörler ile kontrol altına alınacaktır.
Balmumu ile elde edilen sıvının buharlaşma hızını azaltarak ürün üzerinde etki süresi uzatılarak daha etkili hale gelmesi sağlanacaktır. Kullanılan organik bileşikler iyi bir yapışkan kaplama oluşturmadıkları için silanol bağlarından oluşan koyulaştırıcı ile bu özellik iyileştirilmiştir. Sonuç olarak elde edilen Trikloretilen esaslı boya sökücü formülasyonu içerisinde yer alan her bir bileşen daha etkili sonuç almak ve özellikleri iyileştirmek amacıyla formüle edilmiştir.
Metal Alaşımlarda Hangi Kimyasallar Boya Sökücü Görev Görür?
Hidroklorik asit, Sülfürik asit, Nitrik asit, Fosforik asit, Aseton
Son Yorumlar