Metan Gazı

Whatsapp ile Paylaşın

Sevgili Arkadaşlar,

Dünya gündemi doğalgaz üzerinde ilerlerken, Ülkemizin Karadeniz’de yaklaşık 710 Milyar M³ doğalgaz keşfetmiş olması son derece bizleri memnun etmiştir. Görünen o ki bu miktar zamanla artacaktır. Tıpkı Katar ülkesinin başladığı gibi. Umarız öyle olur.

Ama nedense konuya sadece Doğalgaz faturasından bakamıyoruz. Çünkü bir üretim, bir keşif, bir madde var ise muhakkak orada Kimya vardır. Bu sebeple konuyu biraz daha derinleştirerek, bizi ilgilendiren başka konulara yoğunlaşmak imkansız.

Taa M.Ö. 900’lü yıllarda Çinlilerin tarafından kullanılmaya başlayan Doğalgaz; Adı üstünde Doğalgaz, yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımıdır. Tabi en önemli etken maddesi Metan’dır. Doğalgaz yaklaşık %95 düzeyinde Metan ihtiva eder. Lise yıllarımızda karşımıza çıkan en basit Alkan’dır.

Doğalgaz ile ilgili beni sarsıcı en önemli bilgilerden bir tanesi, bir belgesel kanalında Satürn’ün uydusu olan TİTAN gezegeninin doğalgaz gölleri ile dolu olduğu bilgisini öğrenmemdi. Bu müthiş bir durumdu. Özellikle şu zamanlarda Doğalgazın önemini daha iyi hissederken. Hatta belgeseli sunan seslendirmeci o zaman, keşke bu doğalgazı Dünyaya getirebilsek demişti. O ses tonu, o söylem hafızamdan hiç bir zaman gitmedi.

Doğalgazı bir yerden başka bir yere götürmenin geleneksel ve az maliyetli yöntemleri vardır. Bunlardan bir tanesi de boru hatlarıdır.

Hiç düşündünüz mü? Doğalgaz öylece boru içerisinden akıp gidiyor mu? Ardında hiç bir sorun bırakıyor mu?

Bu öyle büyük bir sistem ki inanılmaz, Hele hele gazın ana çıkış noktası olan alandan, şehirlere taşındığı devasa boru hatları ile sistemin büyüklüğünü gözünüzde canlandırabildiniz mi?

Bu gibi sistemlerin sürdürülebilir olması elzemdir. Doğalgaz içerisinde bulunan safsızlıklar örneğin Hidrojen Sülfür ve Karbondioksit gibi gazlar son derece korozif etkiye sahiptir. Bu nedenle Doğal Gaz borçlarından Korozyona neden olarak aşınması ve sonrasında patlamalara neden olmaktadır.

Bunun için Doğalgaz boru hatlarında Anti-Korozif naddeler kullanılır. Bu uygulamalarda Amin grupları özellikle Mono Etanol Amin, Trietanolamin gibi bileşikler Doğalgazda CO2 VE H2S tutucu özellikleri ile Korozyonun oluşumunu engeller ve sistemin sürdürülebilir olmasına katkı sağlamaktadır.

Amin grupları tamamen ithal ürünlerdir.

Mono Etanol Amin 2021 yılında= 3250 Ton ithalat/4.8 Milyon Usd Bedel ve 1.48 Usd/kg Birim Fiyat.

İyi bir haber vermek gerekirse ülkemizde son zamanlarda yapılan ve yapılacak olan Amonyak üretim tesisleri ile bu maddelerin Üretimine de kapı aralamış olacağız. Çünkü Amin grupları Amonyaktan üretilmektedir.

Doğalgaz sistemlerinde meydan gelen patlamalarda 1000 lerce insan hayatını kaybetmiştir. Bunun için güvenlik zafiyeti olmadan bu sistemi sürdürülebilir kılmak elzemdir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir