Yüksek Kolesterolde L-Karnitinin Önemi

Whatsapp ile Paylaşın

Hiperlipidemilerin ve hiperlipiproteinemilerin tedavileri farmasötik bileşimlerdir L-karnitin içermektedir. Karnitinin merkez sunduğu ve bu nedenle D ve L stereoizomer formlarında bulunduğu bilinmektedir. L formunun D formuna göre bilinen, biraz daha az toksisitesi açısından D formuna karşı L formuna belirli bir tercih verilebilmesine rağmen, optik izomerler D ve L’nin her ikisi de aktif kabul edilir.Genellikle pahalı prosedürler düşünülürse L-karnitin’in D-karnitin’den ayrılması durumunda Karnitinin rasemik formunda kullanılması ekonomik  daha karlı olduğu için, toksisitedeki fark belirtilen terapötik amaçlar için, özellikle L formunda olmak üzere, ayrı optik antipodların kullanımı için yeterli değildir.

Hiperlipoproteinemilerin tedavisinde D-karnitin’in L-karnitine göre toksik olmadığı, aynı zamanda teraya karşı antagonistik etki sergilediği şaşırtıcı şekilde bulunmuştur.

L-Karnitin Etkileri

  • Spor sırasında yağ yakımını hızlandırdığı bilinen karnitin amino asiti, kan akışını hızlandırarak kaslara daha fazla hormonun taşınmasını sağlar. Böylece hem kas kazanımı hem de yağ yakımı bir arada sağlanır.
  • İştahı azaltma daha tok hissedip, istemsiz kalori alımının düşmesi. Yağ asitlerini taşıma – bu sayede enerji için daha etkili kullanılmalarını sağlamak gibi.
  • L-karnitin’in, örneğin kandaki serbest yağ asidi seviyelerinin düşürülmesi gibi, yararlı özellikleri mevcuttur.
  • Perfüze karaciğerde L-karnitin, SYA’ların alımını kolaylaştırır ve bunları fosfolipit havuzunu artırmak için kullanır. Tersine, D-karnitin herhangi bir metabolik etki göstermez veriler onun rasemik karışımda bulunan karnitini antagonize ettiğini gösterir.
  • Yakma işlemleri için gerekli olan yağ asitlerini taşımaktır.
  • Kas liflerini tahribata karşı koruyarak stabilize eder.

D-karnitin L-karnitin   inaktif olmadığı, yani aktif L formunun basit bir “seyrelticisi” olarak hareket etmediği tersine terapötik açıdan avantajlı olana karşı çıktığı iyi anlaşılmalıdır. L-karnitinin etkisi onu kısmen bloke eder. “Yalnızca L-karnitin” buluşun amaçları doğrultusunda, yalnızca karnitin tarafından oluşturulan bileşimin bileşeninin büyük ölçüde saf L-karnitin olması gerekmez.

L-Karnitinin Dozajını Belirleyen Faktörler

L-karnitin etkin miktarda günlük doz değişkenlik gösterir.                                           

  • Vücut ağırlığı,
  • Yaşı,
  • Genel durumu
  • Hastanın sergilediği özel ilgi temelinde sağlam profesyonel muhakeme kullanılarak,

Perfüze karaciğerde L-karnitin, SYA’ların alımını kolaylaştırır ve bunları fosfolipit havuzunu artırmak için kullanır. Tersine, D-karnitin herhangi bir metabolik etki göstermez ve deneysel veriler onun rasemik karışımda bulunan karnitini antagonize ettiğini gösterir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başlıklar