Meyve Sularında Besin Değerini Artırmak

Whatsapp ile Paylaşın

Bazı toplumlarda kalsiyum yetersizliğinden kaynaklı olarak osteoporoz hastalığı meydana gelmektedir. Bunun için birçok tıbbi uygulama yöntemi bulunmaktadır. Kalsiyum eksikliğini gidermek için günlük diyet takviyesi ile çözüm üretilebilir.

Besin olarak kalsiyum alımı kemik ağırlığı ile ilişkili bir durumdur. Kalsiyum alım miktarının artması ile vücuttaki kemik ağırlığı artmaktadır.

İnsan vücudundaki kemik ağırlığını en çok etkileyen faktörün, erken yaşlardaki kalsiyum alımı ile doğrudan etkilidir. Bundan dolayı bebeklik döneminde kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Bunun için anne sütünün yeterince alınması kemik olgunlaşması ve kemik ağırlığını artırmak için öncelikli bir durumdur.

Kadın ve erkekler arasında en çok kalsiyum açığı oluşan grup kadınlardır. Bunun için kalsiyum eksikliği daha yüksek düzeyde hissedilen kadınlar bu eksikliği gidermek için kalsiyum diyetlerine daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

Kalsiyum Kaynağı Olan Besinler Nelerdir?

Besin açısından yararlı miktarda kalsiyum alımı sağlamak için bazı diyet ürünleri alımı gerçekleştirilebilir. Özellikle kalsiyum kaynağı olarak sütün tad olarak çekici olmamasından kaynaklı alternatif kalsiyum kaynakları üzerinde durulmaktadır. Kalsiyum kaynağı olarak süt dışında portakal suyu da besleyici olabilmektedir.

Portakal suyu da süt gibi besleyici özelliklere sahiptir. Hatta sütteki çekici olmayan tada karşılık daha çekiciliği sahip bir tadı bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı yaşam boyunca portakal suyu ile kalsiyum takviyesi alınabilir.

Portakal suyundan kalsiyum takviyesi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Süt içerisinde %0.12 oranın kalsiyum bulunmaktadır. Portakal suyu içerisinde bu miktarda bir kalsiyum takviyesi yapılması istenmeyen bazı tatlara neden olabilir. Özellikle Kalsiyum Hidroksit, Kalsiyum Karbonat ve diğer kalsiyum kaynakları istenmeyen bazı özellikler meydana getirebilir.

Kalsiyum Klorür gibi kalsiyum kaynaklarının portakal suyuna eklenmesi durumunda meyve suyundan arzu edilmeyen bir parlaklık ve tat yoğunluğu ve kalitesi üzerinde negatif etkiler oluşturmaktadır. Bunun yanında bir başka sorun ise Kalsiyumun portakal suyu içerisinde çözünme problemidir. Yüksek konsantrasyonda kalsiyumun portakal suyu içerisinde çözünmesi biraz zordur.

Portakal suyu doğal yapısı gereği bazı asitler içermektedir. Bunlar arasında sitrik asit ve malik asit yer almaktadır. Portakal suyu içerisine eklenecek kalsiyum kaynağı arasında olan kalsiyum sitrat (TCC) yani Trikalsiyum Sitrat çözünürlük açısından zayıftır. Bunun için portakal suyu içerisine dikkatli bir şekilde eklenmesi gereklidir. Bir diğer önemli husus ise meyve suyu içerisindeki kalsiyumun emilebilirliği ve biyoyararlanım konusudur. Buradaki biyoyararlanım konusu kalsiyumun kemikler tarafından emilmesi ve yararlanma olayının gerçekleşmesidir.

Portakal Suyu İçerisinde Kullanılan Maddeler Aşağıdaki Gibidir

Portakal suyu içerisinde kalsiyum kaynağı olarak ve kalsiyum tadını maskelemek için bazı bileşikler kullanılır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Portakal suyu içerisinde kullanım oranı Kalsiyum Klorür % 0.04, sitrik asit %0.85, Trisodyum Sitrat %0.06 olarak kullanılabilir.

Bu bileşim ile protein açısından zengin asidik özelliklere sahip bir içeceğe uygun olarak belirlenmiştir.

Daha sonra bu çözeltiye aroma özelliği verilmesi için meyve aroması eklenebilir. Bunlar arasındaki aşağıdaki bileşikler bulunur.

  • Kalsiyum Klorür
  • Kalsiyum Asetat
  • Kalsiyum Tartrat
  • Kalsiyum Asetat
  • Kalsiyum laktat
  • Ve diğer laktat tuzları

Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan bilesik kalsiyum klorürdür.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir