Mono Sodyum Glutamat Ticari Üretimi Nasıldır?

Mono Sodyum Glutamat Ticari Üretimi Nasıldır
Whatsapp ile Paylaşın

Ticari olarak mono sodyum glutamat üretimi fermantasyon yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu fermantasyon yönteminde bakteriler kullanılır. En çok kullanılan mikroorganizma türleri Corynebacterium ve Brevibacterium’dur.

Hammadde olarak nişasta ve pekmez hidrolizatı kullanılır. Buradaki hidrolizatların önemi karbon kaynağı sağlamaktır.

Mono Sodyum Glutamat üretiminde azot kaynağı ve mikrobiyal büyüme için bazı kimyasallar gereklidir. Bu amaç için amonyum tuzları ve üre kullanılabilir.

Buradaki reaksiyonda 1-Glutamin Asit oluşumu ve amonyum iyonlarının asimile hale gelmesi ile kültür ortamı asidik duruma gelecektir.

MSG üretiminde kültür ortamının pH 7 ile pH 8 arasındaki bir değerde tutulabilmesi için gaz formdaki amonyak kullanılır.

Monosodyum Glutamat üretiminde gelişim, fermantasyon teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak ilerlemiştir. Üretim sürecinde 1-Glutamik Asit birikimi ne kadar yüksek olursa reaksiyon verimi o kadar yüksek olur. Mono Sodyum Glutamat’ ın fermantasyon ile üretimindeki 1-Glutamik Asit birikimi 100g/L’nin üzerine çıkarılarak reaksiyon verimi %60 gibi bir başarının üzerine çıkmıştır.

Daha sonraki süreçte fermantasyonda oluşan suyun pH’ı 3.2 düzeylerine ayarlanır. Bunun sebebi L-glutamik asit kristallerinin geri kazanılması için çok önemlidir.

Mono Sodyum Glutamat üretiminde daha sonraki safha nötralizasyon yapılması ve saflaştırma işlemidir. Bu sayede %99 üzerindeki saflıkta mono sodyum glutamat elde edilir.

Saflaştırma işleminde işleminde ilk olarak glutamik asit mono sodyum tuzu elde edilir. Bu çözeltinin pH’ı Glutamik Asit izoelektrik noktasına ayarlayarak Glutamik Asit kristalize edilir. Ve bu kristaller çözelti içerisinde ayrılır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir