Oral Bileşimlerde Çinko Metal Kullanımı
Ağızlarda belli bir süre sonra, dişlerde meydana gelen tartarlardan kaynaklı dişlerde çürüme ve ağızlarda kötü kokular meydana gelmektedir. Bunun engellenmesi için diş bakım ürünleri, ağız çalkalama ürünleri ve gargaralar üretilir.
Çok uzun yıllardır çinko iyonlarını tüketmek için kullanılan çinko bileşiklerinin tartar oluşumu ve ağız kokusunu azalttığı tespit edilmiştir.
Bu tür uygulamalarda Çinko Klorür bileşiği çok uzun süreden bu yana kullanılmaktadır. Kötü bir tada sahip olması bu tadın maskelenmesini zorlaştırmaktadır. Çinko Klorür’ün pH seviyesinin 3.5 düzeylerinde olması bu buruk tadın en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Bunun için daha uygun çinko bileşiklerinin kullanımı için araştırmalar yapılmaktadır.
Oral Bileşimlerde Alternatif Çinko Kaynakları Nelerdir?
Çinko Klorür’ün buruk tadından dolayı Çinko Sitrat ve Çinko Karbonat kullanımı tercih edilmiştir. Fakat bu bileşiklerin çözünürlüğü çok düşüktür. Bu sebeple Çinko kaynağı olarak optimum düzeyde faydalanılmamaktadır. Bunun yanında çinko sitrat bileşiği diş taşı gibi rahatsızlıkların tedavisi için periodontal rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.
Çözünürlüğü düşük çinko bileşiklerinin çözünürlüğünü artırmak için formulasyon içerisinde fazla miktarda Sitrik Asit kullanılmaktadır.
Yüksek miktarda çinko iyonu elde edebilmek için farklı çinko bileşikleri kullanılması gereklidir. Bunun için alkali metal çinko glukonat formları kullanılmıştır.
Oral Bileşimlerde Çinko Formülleri;
Formül 1;
- Gliserin
- Sıvı Sorbitol (%70)
- Sodyum Monoflorofosfat
- Sodyum Lauril Sülfat (SLS)
- Sodyum Karboksimetil Selüloz (CMC)
- Potasyum Çinko Glukonat
- Sodyum Çinko Glukonat
- Triclosan
- Aroma
Formülasyonda Alkali Çinko Glukonat kullanılması ile istenmeyen çökeltiler meydana gelmemektedir. İyonların çökelti şeklinde kalmaması sonucunda Florür iyonları koruyucu etkisinden ve Çinkonun plak önleme özelliğinden maksimum faydalanılmaktadır.
Nemlendirici olarak Sorbitol ve Gliserin kullanılır. Antimikrobiyal ajan olarak triclosan kullanılır. Bunun yanında kullanıma uygun nane yağı veya üzüm yağı gibi aroma ackullanılır.
Köpürtücü ajan olarak anyonik yüzey aktif madde kullanılır. Bu uygulamada Sodyum Lauril Sülfat tercih edilmiştir.
Son Yorumlar