Reşo Yakıt Üretimi
Reşo yakıt, iç ve dış mekanlarda ortamı ısıtmak amacıyla kullanılabileceği gibi odun, odun kömürü veya kömür ateşini başlatmak ve tutuşturmak için de tercih edilir. Reşo yakıtlar yüksek ısı çıkışı ve düşük kirlilik seviyeleri sağlayacak şekilde tasarlanır. Bu tür yakıtların yanma süresi, genellikle yaklaşık iki ila altı saat arasındadır.
Karışımda kullanılan kimyasallar hammaddeler ve görevleri
Reşo yakıt formülasyonları genellikle alkol, jelleyici ajan, su ve diğer maddelerin karışımı sonucunda elde edilir.
Ana bileşen olan alkolde metanol, etanol veya izopropil alkol tercih edilir. Formülasyonda önerilen alkol oranı %48-93,5 arasındadır. Alkol ile jelleyici ajan karıştırılarak daha viskoz bir yakıt elde edilir.
Bir diğer bileşen sudur. Su kullanımı, kurum oluşumunu azaltır ve yakıt macununun özelliklerini iyileştirir. Ayrıca jel oluşumunu geliştirerek bir bakıma jelleştirici ajan görevini görür. Uygun olan kullanım oranı %5-30 arasındadır. %15-20 kullanım oranı daha doğru olacaktır. Saf su düşük mineral içeriğine sahip olması ile avantajlıdır.
Jelleyici ajanlar arasında hidroksipropil metil selüloz, poliakrilik asit, polivinil pirolidon ve karbomer bulunur. Formülasyon için hidroksipropil metil selüloz en uygun kimyasal hammaddedir. Ek olarak poliakrilik asidin tercih edilmesi ile ideal bir jel yapısı elde edilebilir. Formülasyonda kıvam elde etmek için kullanılan jelleyici ajanlar tercihen %0,5-1,5 oranında kullanılır. %5 üzeri gibi yüksek oranlarda jelleşme maddesi kullanımı jelin buharlaşma oranını düşürür.
Reşo yakıtın tutuşabilirliğini arttırmak için karışıma talaş, karton, kağıt gibi katı maddeler de ilave edilebilir.
Ayrıca, formülasyonda renklendirici, parfüm veya diğer katkı maddelerinin ilavesi ile yakıtın görünümünü veya kokusunu değiştirilebilir. Boyar madde ilavesi ile yakıt macununun özellikleri olumsuz etkilenmez. Tercihen %0,1-1 oranında kullanım önerilir. pH değiştirici maddeler ile de çalışılabilir.
Reşo Yakıtı Fomülü Aşağıdaki Gibidir;
İlk formülasyon örneği aşağıdaki gibidir.
- %84 oranında Etanol
- %9,995 oranında Su
- %1 oranında Hidroksipropil metil selüloz
- %5 oranında Talaş
- %0,005 oranında Boyar madde
Formülasyonun hazırlanışında ilk olarak oda sıcaklığında alkol ile kıvamlaştırıcı ajan 15 dakika boyunca karıştırılır. Ardından su ilavesi yapılır ve elde edilen karışım 15 dakika karıştırılır. Ek olarak parfüm, pH değiştirici, boyar madde ve katı malzeme ilavesi yapılacaksa karışım karıştırılmaya devam edilir.
Bir diğer formülasyon örneği aşağıda verilmiştir.
Bu formülasyonda metanol yakıtın ana bileşeni olup, jelleştirme amaçlı karboksimetil selüloz kullanılmıştır. Ayrıca, viskozite artırmak izopropil alkol de yakıtın için eklenir.
Başka bir formülasyon örneği aşağıdaki gibidir.
- %76 oranında Etanol
- %5 oranında Gliserin
- %19 oranında Su
Burada gliserin kıvam arttırıcı olarak kullanılmıştır.
Oksitleyici Katkı Maddeleri Nelerdir?
Oksitleyici katkı maddeleri, reşo yakıtının yanma hızını artırmak için kullanılabilir. Bu maddeler, yakıtın yanma sırasında daha fazla oksijenle reaksiyona girmesini sağlar ve yanma sürecini hızlandırır
Son Yorumlar