Tablet Sıkıştırma Maddeleri Nelerdir?
Tablet üretiminde doğrudan sıkıştırma kullanılmasının 2 önemli sebebi vardır. Bunlardan 1 tanesi hem enerjiden hem de zamandan tasarruf etmek için istifade edilen önemli bileşiktir.
Sıkıştırma işlemleri sırasında tablet içerisine eklenecek maddeler, aktif bileşenler ve yardımcı maddelerin toz formunda bir birine karıştırılması ile gerçekleştirilir. Bu tür doğrudan sıkıştırma işleminden sonra üretilen tabletler, ısıya ve neme karşı dayanıklı hale gelmektedir.
Yardımcı malzemelerin tablet içerisinde istenen özellikleri aşağıdaki gibidir.
- Akışkanlık
- Sıkıştırılabilirlik
- Düşük nem hassasiyeti
- Hızlı Parçalanma Etkisi
Mikrokristalin Selüloz ile alemlere gözenekli bir yapı kazandırılır.
Doğrudan tablet sıkıştırma işlemlerindeki en önemli faydaları arasında çok iyi bağlanma ile mükemmel mekanik mukavemet sağlamasıdır.
Mikrokristalin Selüloz’un kullanımı durumunda bazı kısıtlamalar olmasından dolayı bu kimyasal bileşiğin özelliklerinin, bir başka kimyasal ile modifiye edilerek artırılması gerekmektedir.
Mikrokristalin Selüloz‘un Özelliklerini Geliştirmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Doğrudan sıkıştırma için ihtiyaç duyulan diğer özellikleri geliştirmek için gerekli olan bir başka eksipiyan Kitosan (CTS) dir. Bu maddenin kullanımı ile suda çözünürlük ve biyoyarlanım özellikleri artırılabilmektedir. Bu sebeple Chitosan (CTS) doğrudan dahil edilebilir.
Aynı zamanda toz akışkanlığı ve hızlı parçalanma etkisidir. Bu gibi doğrudan sıkıştırma işlemlerinde Chitosan (CTS) ve Mikrokristalin Selüloz farklı özelliklere sahiptir.
Zayıf sıkıştırılabilme özelliklerine sahip ilaçların üretiminde geliştirilebilir özellikler sergileyebilmektedir.
Tabletlerin içerisindeki aktif bileşenleri bir arada tutmak ve tabletlerin dayanıklılığını artırmak için bağlayıcılar kullanılır.
Örnek olarak, selüloz türevleri (HPMC, HPC, CMC), nişasta, polietilen glikol (PEG), ve metil selüloz (MC) gibi maddeler kullanılabilir. Tabletlerin hacmini artırmak ve dozajın homojenliğini sağlamak için dolgu maddeleri kullanılır. En yaygın kullanılan dolgu maddeleri arasında laktoz, mikrokristalin selüloz (MCC), dibazik kalsiyum fosfat (DCP), ve mannitol bulunur.
Son Yorumlar