Tıbbi Ve Çevre Uygulamalarında Aktif Kömür Kullanımı

Tıbbi Ve Çevre Uygulamalarında Aktif Kömür Kullanımı
Whatsapp ile Paylaşın

Aktif karbon zehirli kimyasal maddelerin tedavisinde başlıca etkileri olsa da kronik böbrek rahatsızlığı olan insanların tedavisinde böbrek diyalizinin olumlu yönde etkisini artırmaktadır.

Kronik böbrek rahatsızlığı yaşayan insanların tedavisinde Aktif Karbon kullanımı, bu hastalığın tedavisinde kullanılan sorbentlerin alternatifi olarak kullanılır. Aktif karbon güçlü sorbentler arasında yer almaktadır.

Böbrek hastalığının bazı safhalarında olan hastalarda üre tabanlı semptomları kontrol etmek için düşük proteinli diyetlerle birlikte aktif kömür verilmektedir. Bu sayede idrar toksinleri ortadan kaldırılmaktadır.

Aktif Kömür Kartuşlarının Kullanımı?

İşyerlerinde ortaya çıkan organik buharlardan koruma kabiliyetine sahiptir.

Adsorbsiyon işlemi, mikro gözenek yapısına ve adsorbanlardaki temas yüzeyinin ne kadar olduğuna bağlıdır. Bununla birlikte hacim doldurma işlemi olarak kabul edilir.

Kömür kartuşlarının özelliklerini etkileyen faktörler arasında bileşenler ve adsorbe edilen buharların konsantrasyonlarından etkilenmektedir.

Sudan Ağır Metallerin Giderilmesi İçin Aktif Karbon Kullanımı

Ağır metaller çevreyi tehdit eden en önemli kirliliklerdendir. Bu ağır metallerin giderilmesi için aktif karbon kullanılmaktadır. Aktif karbon ile kurşun, kadmiyum, nikel, krom ve çinkoyu uzaklaştırmak için önemli bir maddedir.

Su içerisindeki ağır metal konsantrasyonu arttıkça uzaklaştırılan ağır metal miktarı azalmaktadır. En çok uzaklaştırma miktarına sahip element nikeldir.

Su ve çevre kirletici metalleri ortamdan uzaklaştırmak için aşağıdaki yöntemler uygulanır.

  • Adsorbsiyon Teknolojisi
  • Çökeltme Teknolojisi
  • Membran Filtreleme Teknolojisi
  • İyon Değişim Teknolojisi

Bu teknolojiler arasında en ekonomik ve verimli yöntem adsorbsiyon teknolojisidir.

Çevresel Uygulamalar:

Aktif kömür, su ve hava arıtma sistemlerinde kirleticilerin giderilmesinde kullanılır. Özellikle su arıtma tesislerinde, aktif kömür filtreleri kirleticileri adsorbe ederek temiz su elde edilmesini sağlar. Aktif kömür, endüstriyel atık sularının arıtılmasında kullanılabilir.

Kimyasal maddeler, organik kirleticiler ve ağır metallerin giderilmesi için kullanılabilir. Aktif kömür, hava kalitesini iyileştirmek için hava arıtma sistemlerinde kullanılabilir. Özellikle hava kirleticilerin ve gazların uzaklaştırılmasında etkilidir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir