Bitkilerde Demir Klorozunun Kontrolü

Bitkilerde Demir Klorozunun Kontrolü
Whatsapp ile Paylaşın

Bitkilerde yaprakların sararması olayı, fotosentez üretimi, yani şeker üretim işleminin gerçekleşmesini sağlayan yeşil pigmentin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yeşil pigmentin biyolojideki ismi klorofildir.

Klorofil eksikliği olması durumunda bitkilerin genelinde veya bazı bölümlerinde interveinal kloroz olayı meydana gelir. Bu nedenle koyu yeşil yapraklar yerine sarı yapraklar oluşur.

Klorotik etkisi altında olan bir bitkinin meyveleri acı olmaktadır. Bunun devam etmesi durumunda bitki zamanla ölebilmektedir.

Demir Klorozu Oluşturan Sebepler Nelerdir?

Demir klorozu en çok pH 7.0 den yüksek olan toprak yapısında, kireçli toprak yapısında görülmektedir. Hemen hemen yer yüzündeki tüm toprak yapısında demir bulunur. Lakin toprak içerisindeki kimyasal reaksiyonlar sonucu bu demir bitkiler için kullanılamaz duruma gelmektedir.

Yüksek pH yapısına sahip toprakta demir elementi, hidroksit, karbonat ve oksijen ile reaksiyona girerek bitkiler tarafından çözülmesi güç katı maddeler meydana getirmektedir.

Meydana gelen bu katı maddeleri toprak yapısında ve bitkinin çevresinde tespit edebilirsiniz. Bu nedenle bu maddeler su ile çözünmez ve bitki tarafından bünyesine alınamaz. Bu nedenle demir klorozu oluşur.

Hangi Bitki Demir Eksikliğine Ne Kadar Duyarlıdır?

Meyveler, sebzeler, çiçekler ve ağaçlarda demir eksikliği meydana gelebilir. Bu eksiklik düşük seviye, orta seviye ve yüksek seviyede olabilir.

Demir Eksikliğini Gidermek İçin Toprak Kontrolü

Toprak tedavisi genel olarak sonbahar veya ilkbaharın başında uygulanır. Uygulama yapılırken yüksek konsantrasyona sahip demir kaynağı içeren kimyasal hammadde seçilmelidir. Örneğin %20 üzerinde Fe cevheri içeren konsantrasyondaki bileşikler problemin çözümüne yönelik önemli faydalar sağlayacaktır. Bununla birlikte demir sülfat ve sülfür karışımı içeren kombinasyonlar en etkili yöntemlerdir.

Uygulama yapılırken tüm toprak yüzeyinin veya bitki diplerinin tedavi edecek madde ile kaplanması doğru değildir. Bunun için en uygun olan yöntem 5 cm çapında ve 40 cm derinliklere sahip çukurlar açılarak yaklaşık 50-55 cm aralıklarında dizilebilir.

Kükürt kullanılmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi, zamanla kireçli alanı nötralize ederek toprağın pH’ını düşürmektedir. Demir sülfat kullanılarak asitlendirme yapılması durumunda, bitkinin kökleri tarafından demiri emebilecek yapıya dönüştürmektedir.

Yüksek pH seviyesine sahip topraklarda en iyi çalışan Demir Şelatları arasında EDDHA bulunur. Bu kimyasal bileşiğin etkisinin anlaşılması 1 yıl kadar sürse de en etkili yöntem arasındadır.

Bu bileşikten fayda sağlayabilmek için bitki büyümeden önce ilkbaharda kuru bir şekilde toprak yüzeyine serpilir ve sulanır. Bitki yakınında kuyular açarak bu kuyulara uygulanabilir.

Demir Eksikliğini Gidermek İçin Yaprak Tedavisi

Yaprak tedavisi uygulaması yapılırken, bitkinin etkilenen kısımlarına uygulama yapılır. Bu yöntem ile yapılan tedaviler bir kaç gün içinde sonuç vermektedir. Eksiklikler devam etmesi durumunda sürekli uygulanabilir. Şelatlarla yapılan tedavi yöntemleri demir klorozu eksikliğini gidermektedir.

Yapraktan Uygulama Nasıl Yapılır?

Bitkideki demir eksikliğini gidermek için yapraktan yapılan sprey uygulamalarında %0.5 lik Demir Sülfat uygulamaları hem maliyet avantajından hem de kolay uygulanmasından dolayı tercih edilmektedir. Uygulama yapılırken, Güneş ışığının olmadığı zaman ve serin bir günde olmalıdır.

Tarla bitkilerinde %2’lik Demir Sülfat çözeltisi uygulanır.

Bitkilerde Demir Eksikliğini Gidermek Amacıyla Demir Sülfat Kullanımı:

Bitkiler için demir, klorofil oluşumu ve fotosentez gibi temel metabolik süreçlerin yanı sıra klorofilin klorin dışında kalmış olan yapısında bulunur. Demir sülfat, toprağa doğrudan uygulanarak bitkilerin demir alımını artırabilir. Bu genellikle sıvı formda demir sülfat solüsyonunun sulama suyuna eklenerek veya toprak yüzeyine serpilerek yapılır. Demir sülfat, sulama sırasında toprağa karıştırılarak bitkilerin kökleri aracılığıyla emilmesi sağlanır.

Demir Sülfat formu genel olarak Demir Sülfat Monohidrat veya Demir Sülfat Heptahidrat olarak bulunur.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başlıklar