İnsanlarda Çinko Eksikliği Olması Durumunda Nasıl Sonuçlar Oluşur?

ÇİNKO EKSİKLİĞINE GENEL BİR BAKIŞ
Whatsapp ile Paylaşın

Bazı insanlarda belirli alandaki basınç nedeniyle kan dolaşımında düşüşler meydana gelir. Bunun sonucunda cilt veya şoklarda hasarlar meydana gelir. Meydana gelen bu olaya basınç ülseri, bası yarası veya dekübit ülser denir.

Basınç Ülseri oluştuğunda veya oluşmasını önlemek için bu hastalığa muhatap kişilere Çinko takviyeleri verilmelidir. Çünkü; Çinko metabolik sistemde 100 den fazla metabolik enzimde rol oynamaktadır.

Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • DNA ve RNA sistemi seviyesinde protein sentezi
  • Kollojen Oluşumu
  • Hücre Poliferasyonu
  • Hücresel Reaksiyonlar
  • Bağışıklık Fonksiyonlar

Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nasıldır?

Çinko eksikliğinin belirtileri arasında aşağıdaki durumlar meydana gelir.

  • İştah Kaybı
  • Koku Hissi
  • Solunum ve Birbirini Tekrar Eden Enfeksiyonlar
  • Nazalobial Katlanma
  • Cilt Ve Deri Kurulukları
  • Bağışıklık Fonksiyonunda Meydana Gelen Bozukluklar
  • Yaraların İyileşme Sürecinde Uzamalar
  • Yaraların Eksüdası
  • Saç Dökülmesi

Gibi durumlardır.

Çinkonun Vücuttaki Döngüsü Nasıldır?

Çinko takviyesi uygulanmadan önce çinkonun vücuttaki döngüsünün bilinmesi gerekmektedir. Çinko vücuda girdiğinde öncelikle ince bağırsakta emilir. Aynı zamanda vücuda alınan çinkonun sadece %20 ile %40 arasındaki bir miktar emilmektedir.

Bağırsaklarda meydana gelen hasarlar ve sonucundaki rahatsızlıklar çinko emilimini azaltmaktadır. Çinkonum kayıp yaşadığı birinci güzergah gastrointestinal sistemdir. Yüksek oranda kusma ve boşaltım şikayeti olan hastalarda çinko kaybı yaşandığı tanısı konulabilmektedir.

İnsan vücudunda 2. En büyük çinko kaybı idrar yoludur. Hiperglisemi ve diyabet hastalığı olan insanlar daha fazla çinko kaybetmektedir. Bunun yanında yaşlanan böbrekler idrarı daha az süre konsantre formda tutabilir. Bunun için sürekli boşaltım yapmaktadır. Bundan dolayı sürekli çinko kaybı yaşanmaktadır.

Aynı zamanda 3. En büyük çinko kaybı bağırsak ve cilt arasında olmaması gereken bir bağlantının (Fistül) oluşması ile yaşanmaktadır.

Tahıl ve baklagiller alımı gastrointestinal sistemde çinko alımını azaltırken proteinler çinko alımını artırmaktadır.

Multi Vitamin Olarak Çinko Takviyesi Uygulamaları

Basınç ülseri rahatsızlığı olan hastalara 15 mg çinko içeren multi vitamin takviyeleri uygulanır. Oral formda uygulanan çinko takviyelerinde, Çinko kullanımı %20 düzeyinde kalacaktır. Biyolojik sistemlerde ölçülen değerler bu doğrultudadır.

3. Ve 4. Evrede düzelmemiş bir hastada uygulanması gereken çinko takviyesi elementel olarak 25-50 mg düzeyindedir. Yaraların iyileşmesini artırmak için 10 gün süresince 40 mg elementel çinko uygulanması gerektiği tespit edilmiştir.

Beslenme düzeyinde Çinko Glukonat (Zinc Gluconate) formunda 175 mg olarak tespit edilmiştir.

Bu makaledeki içerik ve bilgiler uzman görüşü olmadan, klinik tespitler olmadan kesinlikle uygulanmamalıdır.

Çinko Glukonat içeren gıda takviyelerinden başka çinko sülfat hammaddeleri de kullanılabilir. Bazen çinko laktat içeren gıda takviyeleri de bu ihtiyacı karşılamak için benzer özellikler göstermektedir.

Çinko Takviyesi İçin Hangi Kimyasal Hammaddeler Uygundur?

Çinko sülfat, çinko takviyesi için en yaygın kullanılan kimyasal hammaddedir. Vücut tarafından kolayca emilir. Ek olarak Çinko sitrat, çinko glukonat ve çinko asetat da tercih edilebilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir