ÇEVRE DOSTU PESTİSİT BİLEŞİMİ
Hastalık taşıma ihtimalleri ile böcek, eklem bacaklı ve kabuklu türler canlılarda hastalığa sebep olabilir. Bu konuda keneler ve sivrisinekler başta gelmektedir. Hastalık taşınmasını önleyebilmek adına böcek kovucu ve öldürücü bileşimler kullanılır. Mevcut pestisit bileşimlerin toksik ve çevresel olarak zehirli olması kullanım alanlarını sınırlamaktadır. Bu durum çevre dostu bir formülasyon ihtiyacını beraberinde getirir.
Çevre dostu şampuan formülasyonu;
- %67 Su
- %6 Sodyum Lauril Sülfat
- %4 Kaprilik trigliserit
- %2 Hindistan cevizi yağ asidi C810
- %4 Soya yağı
- %4 Soya metil ester
- %4 Undekanon
- %4 Silikon yağı
- %2 Polisorbat 20
- %0,5 Sodyum bikarbonat
- %0,4 Benzoik asit
- %1 Lavanta yağı
- %0,6 Limonotu yağı
- %0,5 Mentol
Bit, kene ve akarları kontrol etmek için şampuan bileşiminde mentol kullanımı önerilir. Ayrıca kokuyu daha cazip hale getirmek için mentol, sitrat, limon otu yağı, sedir yağı kullanılır.
Bitkilerin korunması adına geliştirilen formülasyon:
- %3 Sodyum Lauril Sülfat
- %1 Laurik Asit
- %2,5 Potasyum Oleat
- %4 Gliserin
- %2 Gliserol Monostearat
- %87.5 Su
Sprey olarak hazırlanan bu bileşimde püskürtmeden sonra 6 hafta boyunca bitkide herhangi bir bozulma gerçekleşmez. Ek olarak bileşime %2-10 oranında enzim ilave edilebilir.
Soya yağı, neem yağı gibi bitkisel yağlar böcekleri ve zararlıları kontrol etmek için kullanılabilir. Bu yağlar, zararlıların solunum sistemini etkileyerek etkili olabilir. Bazı doğal mineraller, böceklerin dış iskeletini etkileyerek veya zararlıların zararlı organizmalar tarafından emilmesini engelleyerek pestisit olarak kullanılabilir. Örnek olarak, kalsiyum karbonat ve silika gibi mineraller verilebilir.
Son Yorumlar