Mono Etilen Glikol Donma Noktası

Mono Etilen Glikol Donma Noktası
Whatsapp ile Paylaşın

Mono etilen glikol İnşaat sektörünün gelişmesi ile insan hayatında çok önemli bir göreve dahil olmuştur. İnsanlar yaz sıcaklarında kapalı alanlara girdiklerinde bir serinlik hissi oluşur. Kapalı alanlarda ısıtma soğutma sistemleri vardır.

Bu sistemler kapalı devre sistemleridir. Kapalı devre sistemlerinde soğutma ve ısıtmayı sağlayan en önemli faktör su’dur. Bu sistemlerde gerekli olan soğuk havayı sağlayabilmek için su sıcaklığının çok düşük noktalara dayanıklı olacak şekilde kimyasal özellik kazanması gerekir.

Suyun Donma Noktası Nasıl Düşürülür?

Kapalı devre sistemlerinde dolaşımda olan suyun, belirli bir sıcaklığa kadar donmasını engellemek için suyun glikol ile modifiye edilmesi gerekmektedir. Su ve mono etilen glikol karışımının donma noktası, su içerisinde bulunan mono etilen glikol miktarının artması ile birlikte çözeltinin donma noktası düşecektir.

Buradaki en önemli nokta, mono etilen glikol’ün donma noktası -13 °C dir. Fakat su ile 50%50 oranında karıştırıldığında çözeltinin donma noktası -36.8 °C civarında olacaktır. Bu kimyasal etki ile soğutulmuş su çok düşük sıcaklıklarda bile donmayacaktır. Bu sayede sürdürülebilir soğuk ve sıcak hava sağlanmış olacaktır.

Kapalı Devre Sistemlerinde Meydana Gelen Sorunlar

Kapalı devre sistemlerinde korozyon oluşmaktadır. Korozyon, metalin içerisinde oluşturduğu sorun ile metalde delinmeler ve patlamalara sebep olmaktadır. Bunun sonunda ısıtma ve soğutma sistemlerinde aksaklıklar ve büyük problemler meydana gelmektedir.

Bunun içinde kapalı devre sistemlerinde korozyon oluşumunu önlemek için korozyon inhibitörü kullanılmaktadır. Korozyon oluşumu sert suların bulunduğu ortamlarda metalin aşınması ile oluşur. İnhibitörler metal yüzeyinde jel tabakası oluşturarak metal yüzeyi korumaktadır.

Kapalı Devre Sistemlerinde Kullanılan Farklı Kimyasallar Nelerdir?

Suyun donma noktasını düşürmek için farklı kimyasallar bulunmaktadır. Bu kimyasallar aşağıdaki gibidir.

Bu kimyasallar arasında içme ve kullanma sularına karışması olma ihtimali durumunda etilen glikol kullanılmamalıdır. Bunun yerine propilen glikol kullanılmalıdır.

Etilen Glikolün Su Soğutmalı Motorlarda Kullanımı

Etilen glikol bilinen en önemli antifriz sıvısıdır. Araç motorlarına katılan antifriz katkıları mono etilen glikol ile yapılmaktadır. Bunun yanında korozyon inhibitörü ve yosun önleyici kullanılması gerekmektedir.

Antifriz üretimlerinde en önemli hususlardan bir tanesi antifriz kullanılacak alandaki metalin çeşididir. Mono Etilen Glikol korozif bir maddedir. Bundan dolayı metali aşındırma kabiliyetine sahiptir. Bunun için metale uygun korozyon önleyici inhibitörler kullanılır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir