Polivinil Alkol

Whatsapp ile Paylaşın

Polivinil Alkol Nedir?

Birbirini takip eden, hepsi bir birine bağlı birçok molekülden oluşan sentetik bir polimerdir. Meyvelerin olgunlaşması için en önemli kimyasallardan bir tanesi etilen’dir. Bitkilerin yasam döngüsü ve strese karşı verdikleri yanıtları belirleyici unsurlara sahip olan vazgeçilmez bir maddedir. Genel tabiri ile basit hidrokarbon yapısında bir hormondur.

Etilen hormonunu bitkilerin doğal olarak salgılanmasına rağmen günümüzde sentetik olarak üretilmektedir. Ancak fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından aynıdır.

Polivinil Alkol Üretimi Nasıldır?

Sentetik olarak üretilen Etilen, seyreltik Asetik Asit ile reaksiyona sokularak ve Oksijen (Oksijen Gazı) ile reaksiyona sokularak Vinil Asetat elde edilir. Reaksiyonda geri besleme Ch konusudur. Bir miktar Karbondioksit ve Su tekrar dönüşümlü olarak reaksiyona girer.

Reaksiyon aşağıdaki gibidir;

C2H4 + C2H4O2 +1/2 O2 》C2H6O2 + H2O

C2H4 + 3 O2 》2CO2 + 2H2O

Bu reaksiyonda en önemli husus, oksijen  konsantrasyonunun %8 in altında tutulması gerekmektedir. Çünkü bu miktarın üzerinde ki oksijen  varlığı patlama riskini oluşturmaktadır.

Ticari amaç için üretilen Polivinil Alkol sadece Polivinil Asetat’tan üretilir. Polivinil Asetat’tan alkoliz yöntemi ile bir miktar baz kullanımı ve  katalizör varlığında gerçekleştirilir.

Polivinik Asetat, sodyum metoksit katalizörü varlığında Metil Alkol ile reaksiyona sokularak gerçekleştirilir.

Buradaki işlemler çözelti ve süspansiyon polimerizasyonudur.

Polivinil Alkol’ün Çeşitleri Nelerdir?

Polivinil alkol vizkozite ve polimerizasyon derecesine göre farklı çeşitlerde bulunan bir kimyasal maddedir.

Ticaret zincirinde PVA 05 88, PVA 17 88, PVA 24 88 olarak bazı kodlar ile bulunmaktadır. Polivinil alkol kodunda ilk 2 rakam, Polimerizasyon derecesini ifade etmektedir. Yani bir birini tekrar eden monomer sayısını. Son 2 rakam ise hidroliz derecesini ifade etmektedir.

Polimerizasyon derecelerine göre Pva ların viskoziteleri de değişmektedir. Farklı uygulama alanlarına göre farklı vizkozite özellik kabiliyetine sahip Polivinil Alkoller üretilir.

Polivinil Alkol Kullanımı Nasıldır?

Polivinil Alkol (PVA) suda çözünen ve doğada yok olan bir maddedir. Su içerisinde çözünmesi sırasında köpürme yapmaktadır. Bunun için zamanla ya köpük kesicili Pva üretimi yapılmış ya da kullanırken köpük kesici kullanılır.

Kullanımı sırasında yaşanan en büyük zorluklar arasında ürünün toz yapması veya hidroliz (Su çıkışı) sıcaklığının tam olarak ayarlanamamasıdır. Halbuki bir PVA 17 88, PVA 05 88 veya PVA 24 88 gibi özellikteki polivinil alkoller 88 °C su içerisinde çalkalama yapısına sahip kazan içerisinde kolaylıkla hidrolize olmaktadır.

Hidroliz derecesi daha yüksek olan Polivinil Alkoller genellikle basınçlı kap içerisinde işlenmektedir.

Polivinil Alkol Kullanım Alanlarına Bakış

Bu kimyasal madde kullanım alanı açısından çok farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir. Özellikle tekstil sektörü, kağıt sektörü, çocuk oyun malzemeleri (Slime), tutkal ve yapıştırıcı sektörü, ilaç sektörü, tohumculuk ve boya üretimi gibi alanlar en önemli kullanım alanlarıdır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir