Glikolik Asit İçeren Tarımsal Bileşim

Whatsapp ile Paylaşın

Glikolik asidin hem asit hem de alkol özelliğinin bulunması onu yararlı bir organik kimyasal ara madde yapar. Doğada şeker kamışı, üzüm, pancar ve meyvelerde bulunur. Genellikle sentetik olarak üretilmektedir. Düşük aşındırıcılığa, yanmazlık özelliğine, düşük kokuya ve toksisiteye, yüksek suda çözünürlüğe ve biyolojik olarak parçalanabilirliğe sahiptir. 

Glikolik asit, tarımda gübre olarak kullanılabilir. Kullanımı düşük maliyetli ve çevre dostu bir tercih olur. Sulama suyunun ve su yatağının pH seviyesinin kontrol edilmesi için de ideal bir kimyasal hammaddedir. Ek olarak sulama hattını alg ve mantarlardan uzak tutar. Böylece sistemde antimikrobiyal bir bakteriyostat görevi görür.

Bitki beslemede kullanılan elementler nelerdir?

  • Makro elementler: Nitrojen, fosfat ve potasyum
  • Mikro elementler: Magnezyum, demir, molibden, kalsiyum tuzları

Mikro elementlerin kullanımı, çözelti oluşturmaya ve çözelti için şelatlama maddesi kullanımına dayanır. Geleneksel olarak şelatlama ürünü EDTA (Etil diamin tetra asetik asit) ve sitrat türevleridir. Bu ajanlar yüksek moleküler ağırlıklı taşıyıcı moleküllerdir ve tarımsal kullanımında verimsizlerdir.

Ph seviyesi nasıl kontrol edilir?

Tüm biyolojik sistemlerde olduğu gibi mahsuller için uygun Ph 5,5 seviyesidir. Hafif asitli bir su ortamı, sulama hatlarında kalsiyum birikintilerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Stabil bir Ph seviyesi elde etmek için kalsiyum fosfat ve magnezyum sülfat kullanılır. Ancak bu kimyasalların kullanımı kullanıcı ve çevre için tehlikeli olabilir. Ayrıca bu tuzların ortadan kaldırımı oldukça zordur. 

Sulama sistemlerinin bakımı nasıldır?

Sistemin tıkanmasını önlemek amacıyla borulardaki kireç ve kalsiyum birikintileri temizlenmelidir. Genellikle mineral asitler ve klor kullanılır. Ancak bu maddeler boru sistemine ve toprağa zarar verebilir.

Kirlenme seviyesinin kontrolü nasıl yapılır?

Toprağın sterilizasyonu genellikle metil bromür ve formaldehit gibi toprağa zararlı kimyasallarla sağlanır. Ek olarak biyositin sulama suyuna eklenmesi ile de sterilizasyon gerçekleştirilir.

Ana bileşeni glikolik asit olan bir formülasyon geliştirilerek tüm bu problemlerin önüne geçilebilir. 

Örnek formülasyon: Glikolik asit içeren gübre 

Kimyasal hammaddeler Kullanım oranları
Glikolik asit %70
Demir sülfat %20
Manganez sülfat  %12
Çinko sülfat %4
Bakır sülfat %2
Amonyum hepta molibdat %0,3
Fosforik asit %0,22
Su  %12

 

Hazırlanan formülasyon daha çevre dostu, düşük maliyetli ve etkili bir mahsul yetiştiriciliği ve sulama sitemi bakımı sağlar. Bileşimde glikolik asit ana bileşendir ve aşağıdaki görevlere sahiptir.

  • Ph kontrolü
  • Sulama sisteminde çöken kirecin kontrolü
  • Sulama suyunda bulunan kalsiyum gibi metalik iyonların şelasyonu
  • Sulama suyunda bulunan amonyumdan dolayı çözünmeyen fosfat oluşumunun azaltılması
  • Bakteri oluşumunun engellenmesi

Bu formülasyonda glikolik asit, amonyağın fosfatlar üzerindeki inhibitör etkisini kontrol ederek düşük maliyetli bir nitrojen kaynağının (amonyum) etkin kullanımını sağlar.

Bileşimde glikolik asit, bakteriyostat görevi görmektedir. Alg ve mantar büyümesi ortadan kaldırılırken nitrifikasyon bakterileri gibi yararlı bakteriler mevcudiyetini korur. 

Glikolik asit, metal tuzlarını şelatlama yeteneğine sahiptir. Bu özelliği bakımından paslanmaz çelik kazanların, ısı eşanjörlerinin vb. temizliği glikolik asit ile yapılabilir. Düşük toksikliğe sahip olması ile özellikle gıda işletmelerinde ekipman temizliğinde kullanımı mevcuttur. 

Glikolik asit önemli bir antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. %1-5’lik konsantrasyonu dezenfektan olarak kullanılabilir. Ayrıca 250-750 ppm konsantrasyonu ile koruyucu olarak da tercih edilebilir. 

Glikolik asidin şelatlama kapasitesi EDTA’dan 5 kat, sitrat türevlerinden 10 kat fazladır. Şelatlama özelliğinden dolayı glikolik asit, sulama sistemlerinde kireç ve tuzlar etkili bir şekilde temizlenir.

Yardımcı bileşenler formülasyonda aşağıdaki faydalara sahiptir.

  • Demir sülfat: Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan demir elementinin toprakta arttırılmasını sağlar. Toprağı asitleştirerek bitkilerin demir alımını arttırır. 
  • Manganez sülfat: Bitkiler tarafından hızla alınabilen bir manganez kaynağıdır. Toprakta birikmediği için hızlıca bitkinin ihtiyacını karşılar.
  • Çinko sülfat: Bitkiler tarafından kolayca emilen bir çinko kaynağıdır. 
  • Bakır sülfat: Bazı fungal hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
  • Amonyum hepta molibdat: Bitkilerin azot fiksasyonu ve nükleik asit metabolizmasını düzenleyerek bitki büyümesini destekler.
  • Fosforik asit: Toprağı gübreleyerek bitkilerin besin maddesi ihtiyaçlarını karşılar. Özellikle yüksek pH’lı topraklarda fosfor emilimini arttırır.

Mikro element beslenmesi için yararlı başka bir bileşen önerilebilir. Bu formülasyon Ph kontrolü ve bakteri önleyici olarak pek yararlı değildir.

Kimyasal hammaddeler Kullanım oranları
Glikolik asit %70
Demir Sülfat %0,15
Manganez sülfat  %10
Çinko sülfat %2,02
Bakır sülfat %1,01
Amonyum hepta molibdat %0,6
Su  %0,11

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başlıklar