Döküm Kalıp Karışımı

Whatsapp ile Paylaşın

Üç Boyutlu Yazıcıda Demir Dökümlerin Hızlı Kalıplanması İçin Bir Karışım

Demir döküm sektöründe en önemli sorunlardan bir tanesi dökümü yapılan sıvı metalin hızlı kalıplanmasıdır. Buradaki hızlı hızlı kalıplama işlemi zamandan tasarruf sağlarken daha spesifik uygun kalıpların yapılması için bir yöntemdir.

Buradaki kalıp yönteminde bir kaç metot bulunur. Burada bahsedilen yöntem içerisinde belirtilenlerden bir tanesinin bileşimi çimento, sıcak kireç ve reaktif alkali oksitler bulunur. Alkali oksitler arasında Magnezyum Oksit (MgO), Kalsiyum Oksit (CaO) ve Çinko Oksit (ZnO) dur.

Bunun yanında üç boyutlu yazıcıda demir dökümler için oluşturulan karışım içerisinde hızlandırıcı olarak suda çözünür silikat kullanılır. Bu silikatlar arasında Sodyum Metasilikat, Lityum Metasilikat veya Potasyum Metasilikat bulunabilir.

Bunlar arasında Lityum Metasilikat, Lityum elementinin çok pahalı olmasından dolayı rantable olamayabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen hızlandırıcı Sodyum Metasilikat’tır.

Hızlı Kalıplama İçin Karışımdaki Maddeler İçin Önemli Bilgiler

Demir döküm İçin kalıplarda kullanılacak olan üç malzeme de tanecik boyutu olarak farklıdır. Her ne kadar katı bir karışım olsa da ince taneler kalın tanecikler arasına yerleşmektedir. Bu sayede elde edilen karışımın hacmi tüm bileşenlerin toplam hacminden küçüktür.

Bu bileşim hacimce %60 çimento, %20 silika kumu, %20 de metasilikat içerebilir. Bir taraftan ağırlıkça değerleri ise %60 çimento, %25 silis kumu, %15 ise Metasilikat içerebilir. Bu oranlar ideal olanlardır.

Üç Boyutlu baskı yapılması sırasında bağlayıcı olarak su kullanılabilir. Baskı yapıldıktan sonra en kısa sürede katılaşmanın gerçekleşmesi için şu içerisine bir yüzey aktif madde eklenmelidir. Bu sayede en kısa sürede sertleşme gerçekleşebilir.

İnorganik hızlandırıcı olarak kullanılan Sodyum Metasilikat kullanılması organik yapıştırıcı gerektirmeden yeterli mukavemetin sağlanmasını sağlamaktadır. Silisli çimento ihtiva eden bu karışım demir döküm İçin yeterlidir.

Bu kalıpların üretimi sırasında fırınlama işlemi yapılarak kurutulan kalıplar demir döküm alanda kullanılabilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir