Eksipiyan Olarak Maltodekstrin Kullanımı

Whatsapp ile Paylaşın

Probiyotik formülasyonlarda eksipiyan kullanımı sırasında en çok ihtiyaç duyulan özellikler arasında çok iyi dağılabilirlik, çözünme işleminden sonra çözeltinin şeffaflığı ve raf ömrünün uzun olmasıdır. Bunun yanında elde edilen probiyotik su içerisinde çözündüğünde ve ağızdan alındığında hızlıca çözülerek dağılması gereklidir.

Yardımcı maddeler, sağlık bir biçimde kapsüller oluşturmak, şaseler ve son ürünlerin hacmini artırmak için kullanılmaktadır.

En Çok Kullanılan Eksipiyanlar Nelerdir?

Tabletlerde, şaselerde kullanılan hacim artırıcı maddeler aşağıdaki gibidir.

Buradaki eksipiyanların çözünürlüğünün zor olması ve kurtulmalarının zor olması nedeniyle bu eksipiyanların optimal kullanıma izin vermemektedir. Bu sebeple daha işlevsel ve daha pozitif özellikler sergileyecek eksipiyan kullanımı gereksinimi oluşmuştur.

Bu gibi dezavantajların üstesinden gelebilmek için mevcut eksipiyanların kotu etkilerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için polisakkarit kullanımı değerlendirilmiştir. Belirli bir polimerizasyon derecesine sahip olması, önemli bir nem aralığına sahip olması probiyotik tozların şeffaflığını, dağılma kabiliyetini ve kullanım ömründeki stabil durumu gerçekleştirmektedir.

Hacim Artırıcı Olarak Maltodekstrin Kullanımı Nasıldır?

Bu tarz uygulamalarda Dekstroz eşdeğeri olarak 17 ile 23 arasında olmalıdır. Nem düzeyi olarak %0.1 den daha az olması gereklidir. Maltodekstrin içerisindeki nem seviyesi, AW cinsinden su aktivitesi olarak tabir edilmektedir. Kullanılacak maltodekstrin yüksek dispersibilite sağlayacak ve raf ömrünü uzatacaktır.

Bir eksipiyan bazı radikal etkileri bulunmaktadır. Bunlar, son kullanıcının kullanımına sunulan ürünün çözünürlüğün artırılması, hacim artırıcı özellik vermesi, dolgu verici madde olması ve seyreltici özelliklerinin olması gerekir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir