Limon Yaprağı Esansiyel Yağının Bileşimi Ve Özellikleri Nelerdir?

LİMON YAPRAĞI ESANSİYEL YAĞININ BİLEŞİMİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR
Whatsapp ile Paylaşın

Uçucu yağların koku özelliklerinin yanında en önemli özellikleri yapay koruyuculara kıyasla birçok özelliklerinden dolayı talep görmektedir. Ve bu talep, kullanıcı tarafından her geçen gün daha da artmaktadır.

Narenciye limon yapraklarında uçucu yağlar bulunmaktadır. Uçucu yağlar içerisinde uçucu bileşenler bulunur. Bu uçucu bileşenlerin antioksidan ve antibakteriyel etkileri bulunmaktadır.

Uçucu yağlar içerisindeki bileşenler, gaz kromotografisi ve kütle spektrometresi ile tespit edilmektedir.

Uçucu yağın antioksidan özelliği 2,2-Difenil-Pikrilhidrazil test metodu kullanılarak tespit edilir. Bu antioksidan özelliği ile uçucu yağın farklı konsantrasyonlar ile bazı bakteriler üzerinde inhibe edici etkileri olduğu tespit edilmiştir.

Limon yaprağı esansı antioksidan ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle çok iyi bir serbest radikal temizleme etkilerine sahiptir. Aynı zamanda esans konsantrasyonu arttıkça uçucu yağın antioksidan etkisi de artmaktadır.

Limon yaprağı esansı üzerinde yapılan çalışmalarda en yüksek antioksidan etkisinin 10 mg/mL uçucu yağ üzerinde gerçekleşmektedir.

Limon yaprağı esansının antimikrobiyal etkileri esans içerisindeki Linalol bileşiğinin kimyasal özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Limon Yaprağı Esansı İçerisindeki Toplam Fenolik Bileşik Özellikleri Nelerdir?

Limon yaprağı uçucu yağlarında yer alan fenolik bileşiklerin serbest radikal reaksiyonlarında bazı özellikler gösterirler. Bu reaksiyonda elektron verme eğilimine sahiptirler. Elektron verme eğilimi ile antioksidan etkilerini ortaya koymaktadırlar.

Sentetik bir antioksidan olan Askorbik Asit’in DDPH tüketim değeri ne kadar yüksek ise IC50 değeri o kadar düşük olmaktadır. IC50 değeri düşük olan bileşiklerden Askorbik Asit en iyi antioksidan etkilerine sahiptir.

Askorbik Asit aynı zamanda C Vitamini olarak bilinmektedir. Ticari olarak Kristal ve Toz formunda bulunur. Tablet üretiminde kristal ve Toz formu kullanılabilir. Fakat un üretiminde Toz formu kullanılır.

Bileşimi Nasıldır?

Limonen: Limon yaprağı esansiyel yağının ana bileşenlerinden biridir. Limonen, limonun karakteristik kokusundan sorumlu olan bir monoterpen hidrokarbonudur.

β-pinen: Diğer bir monoterpen hidrokarbonudur ve limon yaprağı esansiyel yağının önemli bileşenlerinden biridir.

Linalool: Limon yaprağı esansiyel yağında bulunan bir diğer önemli bileşendir. Linalool, hoş bir kokuya sahiptir ve kozmetik ürünlerde sıkça kullanılır.

Geraniol: Yine limon yaprağı esansiyel yağının bileşiminde bulunan bir alkol bileşiğidir. Hoş bir çiçeksi koku verir ve kozmetik ve parfümeri endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.

Sitral: Limon esansiyel yağının önemli bir bileşenidir ve limonun karakteristik kokusunu oluşturur.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir