Tarım Ve Hayvancılıkta Potasyum Permanganat Kullanımı

Tarımda Ve Hayvancılıkta Potasyum Permanganat Kullanımı
Whatsapp ile Paylaşın

Potasyum Permanganat çok güçlü oksitleyici özelliklere sahiptir. Sahip olduğu oksidasyon etkisi ile bakterileri oksitleyerek yok etmektedir.

Potasyum Permanganat hayvancılıkta, su ürünlerinde, hayvancılık sektöründe uygulanan detoksife etme, sterilize etme, dezenfeksiyon işlemleri için kullanılmaktadır.

Potasyum Permanganat ile Tarımda ve Hayvancılıkta Sterilize Edilen Uygulama Alanları

  • Suda Yetiştirilen Ürünlerin Dezenfeksiyon İşlemi
  • Çeşitli Balık Türlerinin Dezenfeksiyonu
  • Balıklarda Meydana Gelen Bakteri Esaslı Hastalıkların Giderilmesi ve Kontrolünün Yapılması
  • Kurbağa ve Balık Mantarlarının İnhibe edilmesi Ve Tedavi İşlemi
  • Çimlerde Meydana Gelen Sazan Travmalarının Tedavisi İşlemi
  • Su İçerisinde Meydana Gelen Diğer Şu Hastalıklarının Tedavisi Ve Kontrolü

Potasyum Permanganat Etki Mekanizması Nasıl Oluşur?

Organik maddelerin okside edilmesi aşamasında, potasyum permanganat ekoloji içerisindeki oksijenin süratle okside olan organik maddeleri serbest bırakması için etkili bir oksidasyon maddesidir. Bu sayede enzimlerin proteini ve merkapto (-SH) gibi hammaddelerin proteinlerin içindeki orjinal disülfür (-SS) içerisine bağlayarak bakterisidal etkiyi gösterir.

Hidrojen Peroksit (H2O2) ve Potasyum Permanganat KOI giderimi açısından değerlendirildiğinde bir birine benzerdir. Hidrojen Peroksitin daha fazla KOI giderimi sağladığı tespit edilmiştir. Bu sayede Hidrojen peroksit ile daha iyi bir renk giderimi sağlanmaktadır.

Potasyum Permanganat Kullanım Oranları Nasıldır?

  1. Su Ürünleri Tesisleri Dezenfeksiyonu

Su ürünlerinin üretiminin yapıldığı alanlarda su ve organik madde varlığından kaynaklı bakteriler oluşmaktadır. Bu alanlar havuzlar, kafes ve yetiştirme tesislerinden oluşmaktadır. Su Ürünleri tesislerindeki bakterileri gidermek için 20mg/Lt Potasyum Permanganat çözeltisi daldırma yöntemi ile uygulanarak 30 dk bekletilmesi yüzeylerde bulunan bakterileri öldürecektir.

  • Balıkların ve Bazı Deniz Mahsullerinin Dezenfekte Edilmesi

Bu deniz ürünleri bu havuzlarda yetiştirilen balık, karides, yengeç ve tohumlardan oluşabilir. Burada sağlığa zararlı bakterileri yok etmek için  20 ppm lik potasyum permanganat çözeltisi ile daldırma yöntemi ile 30-35 dk havuz içerisinde bekleterek bazı bakteri ve invitro parazitleri öldürecektir.

  • Balık Hastalığı Kontrolü ve Önleme

Tatlı sularda balık hastalıkları meydana gelmektedir. Tatlı su balık yetiştiriciliğinde kırmızı cilt hastalığı, çürük bakteri solungaç hastalığı ve diğer bazı hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıkların giderilmesi ve kontrol altına alınması için havuzun 2-3 mg/Lt potasyum permanganat çözeltisi kullanılarak bu hastalıklar tedavi edilip kontrol altına alınır.

  • Balık ve Kurbağalardaki Mantar Hastalıklarının Önlenmesi

Bu gibi hastalıkların önlenmesi için havuzun tamamı balıklar için balık suyu küfünü önlemek için 4-5 mg/Lt çözelti 4-5 saat uygulanır. Kurbağalardaki cilt hastalıklarını gidermek için 10-20 mg/Lt Potasyum Permanganat çözeltisi 4-5 saat uygulanır.

  • Yılan Balığı, Karideslerde, Yengeçlerde Hastalığı Önleme ve Kontrol Etme
  • Karides ve Bazı su kaplumbağalarında bu kaplumbağalar, sarı boğazlı su kaplumbağası, altın kafalı kaplumbağa ve diğer kaplumbağa türlerinde Aeomonas Hydrophila bakterisi kaplumbağalarda perforasyon hastalığına neden olur. Bu hastalığın tedavisi için 15-20 ppm potasyum permanganat çözeltisi içerisinde 20-30 dkka daldırma yapılır. Daha sonra reçeteli aktif ilaç etken maddesi uygulanır.
  • Yılan balığında vibriyoz, çürük solungaç hastalığını, kırmızı yüzgeç hastalığı ve çürük yüzgeç hastalıklarını gidermek için 3 gr/Lt yılan balığı havuzuna eklenir.
  • Kaplumbağaların çürüyen çiftlerindeki hasarı dezenfekte ermek için %0.5 potasyum permanganat çözeltisi ile çürüyen bölüm temizlenir. Daha sonra ilgili bölüm oksatetrasiklin ile kaplanır.
  • Çim Sazan Travması Tedavisi ve Kontrolü

Görülen rahatsızlıklar balıklarda hasara sebep olması, bakteriyel enfeksiyonlar, ciltlerde meydana gelen küfler ve furum hastalığıdır. Çim Sazan tedavisi ve Kontrolü için 20 gr/m3 Potasyum Permanganat çözeltisi kullanılır.

Potasyum permanganat tarımda fungisit ve bakterisit olarak kullanılır. Ayrıca tohum ve toprak dezenfektanı ve kesme çiçek dezenfektanı olarak kullanımı mevcuttur. Hayvancılıkta ise antiseptik, mantar ilacı, parazit ilacı ve sindirim sistemi düzenleyici olarak tercih edilir. 

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başlıklar