Harici Kullanım İçin Lokal Anestezik Krem Formülü

Whatsapp ile Paylaşın

Lokal anestezik kremleri farklı tiplerde bulunabilir. Bunların işlevsel olmasını sağlayan en önemli etkenler arasında perkütan absorbsiyon özelliğine sahip olmasıdır. Yani sadece deri altındaki tabakaya etki etmesi değil de deri içerisindeki kan damarlarına nüfuz etmesi de son derece önemlidir. Çünkü ne kadar hızlı nüfuz eder ise o kadar çabuk sonuç alınabilir ve hasta tarafından tedavi uygulaması yapılırken acıyı hissetmeme potansiyeli daha da yükselecektir. 

Perkütan absorbsiyon tipi lokal anestezik kremlerin bir diğer önemli özelliği ise uygulama safhasında ağrı veya sızı hissetmemesini sağlamaktadır. Bunun yanında perkütan absorbsiyon tipi lokal anestezik kremler geniş cilt yüzeyini uyuşturmaktadır. 

Hastaneler veya tıbbi tesislerde harici kullanıma yönelik üretilen lokal anestezik krem, merhem , jel veya krem hammaddeleri ile karıştırılarak bu yöntem ile kullanılır. Fakat bu lokal anestezik kremleri perkütan absorbsiyon ve hızlı nüfuz etme kabiliyeti açısından yetersizdir. 

Lokal Anestezik Krem Özellikleri Nelerdir? 

Elde edilecek perkütan absorbsiyon tipi lokal anestezik krem aşağıdaki avantajlara sahiptir. 

  • Geniş cilt emilimi 
  • Hızlı Nüfuz etme özelliği  
  • Mükemmel Stabilite 

Bu özelliklere sahip lokal anestezik krem üretebilmek için krem içerisinde Lidocain Prilocain ve bunların tuzlarından oluşan aktif maddeler tercih edilmektedir. 

Üretilen Lokal anestezik formu jel formundadır. Tercihen bu fiziksel formda olması istenir. 

Lokal Anestezik Kremin Bileşenleri Nedir? 

Perkütan absorbsiyon tipi lokal anestezik krem için aşağıdaki özelliklere sahip kimyasallar kullanılır. 

Çözücü; Krem içerisinde aktif madde ve diğer bileşenlerin iyi bir şekilde çözülerek krem haline dönüştürülmesi için ve emilimin iyi bir şekilde gerçekleşmesi için çözücü olarak Su, Etil Alkol ve İzopropil Alkol kullanılır. 

Aktif Bileşen; Krem içerisinde lokal aneztezik etkiyi oluşturmak için aktif bileşen kullanılır. Bunlar Lidocain, Prilocain ve bu kimyasalların tuzlarından oluşur. Tuzlari ise, Lidocain HCl, Prilocain HCl olarak bilinmektedir. 

Perkütan Absorbsiyon Hızlandırıcı; Krem içerisinde absorbsiyon hızlandırıcı kullanılması perkütan emilimi hızlandırır. Anestezik etkinin daha kısa sürede gerçekleştirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda farmasötik stabiliteyi korumaya yardımcı olur. Perkütan absorbsiyon hızlandırıcı olarak 8 ile 18 arasında karbon atomuna sahip yağ asitleri ve bunların tuzları kullanılabilir. 

Bu yağ asitleri içerisinde 8 karbon atomuna sahip kaprilik asit bulunmaktadır. Ya da 18 karbon atomuna sahip Oleik Asit kullanılabilir. 

Lokal Anestezik Kremin Formülü Nasıldır? 

Harici kullanım için Lokal anestezik krem üretimi yapılırken bir kaç faz oluşturulur. Bu fazla daha sonra aşağıdaki yöntem ile karıştırılır. 

A Fazı; Aşağıda belirtilen bileşenler çözülür ve süspanse edilir. 

  • Lidocain 
  • Oleik Asit 
  • Etil Alkol (Etanol) 
  • Veya İzopropil Alkol 

B Fazı; Aşağıda belirtilen bileşenler ısıtılıp çözülerek süspanse edilir.  

C Fazı; C Fazını elde etmek için aşağıdaki bileşenler kullanıldı. 

  • Saf Su 

Elde edilen fazlardan A Fazı B fazı üzerine eklenir. Homojen karışım elde etmek için karıştırılır. A fazı ve B fazı ile karıştırılan çözelti C fazı üzerine eklenir. Homojen karışım elde etmek için çalkalanır. 

Bu bileşimlerde asitliği düzenlemek için hidroklorik asit ve laktik asit kullanılır. Nötralize edici ajan olarak Trietanolamin kullanılır. Genelde Trietanolamin %85 konsantrasyonlu olanı kullanılır. 

Kıvam verici olarak stabilizör kullanılır. Bu stabilizör Sodyum Karboksimetil Selüloz’dur. 

Yapışkan özellik katmak için Polivinil Alkol kullanılır. PVA 0588 bu uygulama için uygun vizkoziteyi sağlayacaktır. 

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir