Malik Asit Üretimi

Whatsapp ile Paylaşın

Merhaba arkadaşlar. Konumuz yine dönüp dolaşıp bilime ve üretime gelmektedir. Oysa çoğu insan bunun yapılmasının bir projeyi olgunlaştırmanın zorluklarına ve nasıl yapılamayacağına odaklanıyor. Tabi ki de dezavantajları çok önemlidir. Lakin, bazı yatırımları bir birinden ayırmak gerekli olduğuna inanıyorum.

Özellikle Kimya sektöründe ham madde üretimi ile ilgili yapılan yatırımlar, uzun vadeli ve geleceğin nasıl şekilleneceğini öngörülerek yapılması gereklidir. Ham madde yatırımını en cazip kılan özelliği ise,  bir başlatıcıdan yola çıkarak farklı bileşiklerin sentezlenebilmesidir. Bunu hedefleyen bir yatırımın akamete uğraması çok kolay olmayacaktır.

Sizlere bu paylaşımımda Elma Asidi olarak da bilinen Malik Asit, üretimi ve ticareti konusunda bazı spesifik bilgiler vermek istiyorum.

Öncelikle Malik asidi tanımanızı isterim. Bu asit türü Alfa-Hidroksi Asitler sınıfında yer alan organik bir asittir. Genel olarak tüm meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır.

Bu bileşiğin kullanımı ve fiyatları ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir;

● 2010 Yılında Malik Asit, Tuzları ve Esterleri yaklaşık 357.5 ton ithal edilmiştir. Bunun için ödenen miktar ise 722.000 Usd dir. Birim Fiyat 2.02 Usd/kg dır.

● 2022 Yılında Malik Asit, Tuzları ve Esterleri yaklaşık güncel durum itibari ile 937 ton ithal edilmiştir. Bunun için ödenen miktar ise 3 Milyon 987 Bin Usd dir. Birim Fiyat 4.255 Usd/kg dır.

Gördüğümüz gibi kullanım miktarı 3.64 kat, Fiyat olarak da 2.10 kat artmıştır.

Üretim yöntemine baktığımızda;

Bu bileşiği 2 farklı şekilde sentezleyebiliriz. Malik asit de tartarik Asit gibi steroizomerlere sahiptir. Bunlar DL-Malik Asit ve L-Malik Asit tir.

2 farklı üretim yöntemi vardır. L-Malik Asit Biyoteknolojik yöntemler ile Fermantasyon prosesi ile üretebiliriz. Şimdilik bunun detayına girmiyorum.

2. Yöntem ise Maleik Anhidritten yola çıkarak kimyasal sentez yolu ile elde edebiliriz. Ama buradaki en büyük problem Maleik Anhidrit başlatıcı olduğundan dolayı ve Türkiye’de üretimi yapılmamasından kaynaklı biraz meşakkatli bir sürece girmektedir. Bana göre bunu aşmanın yolu ise Maleik Anhidriti Türkiye’de üretmekten geçmektedir.

Çok ilginç bir şekilde bu konu üzerine yoğunlaşmış iken Maleik Anhidrit kullanım ve dışarıya ödenen para miktarına ulaştım.

2021 yılında 47566 Ton ithal edilmiş. Bunun için yaklaşık 81 Milyon Usd para ödenmiştir. Bu konuyu daha sonra ayrı bir başlıkta inceleyeceğiz.

Malik Asit üretimi en çok Maleik Anhidritin hidrasyonu yolu ile elde edilir. Bu işlemde Maleik Anhidrit belli bir oranda su içerisinde çözülür ve 180 °C ye kadar bir basınç altında ısıtılır. Ana ürün olarak Malik Asit oluşur. Yan ürünler ise Maleik Asit ve Fumarik Asittir. Fukarik Asit suda az çözündüğünden süzülerek ayrıştırılabilir.

Süzülen karışım konsantre hale getirilerek Malik asit’in ayrışması sağlanır. Daha sonra geleneksel saflaştırma yöntemleri uygulanır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir