Retinoik Asit İçeren Yüz Maskesi Üretimi

Whatsapp ile Paylaşın

İnsan cildinde bazı sebeplerden kaynaklanan fizik değişiklikler meydana gelir. Akne oluşumları, kırışıklıklar, hiperpigmentasyonlar, keratinasyon bozuklukları ve sedef hastalığı gibi sorunlar bunlar en önemli olanlarıdır.

Retinoik Asit, 13 çift bağ ve hem trans hem de cis formu olan A vitamini esteri olarak bilinir. Retinoik Asit su içerisinde çözünmemektedir. Metilen Klorit içerisinde çözünür. Etil alkol ve eter içerisinde orta düzeyde bir çözünürlüğe sahiptir. Hava, ısı ve sıcaklığa karşı duyarlı olan bir kimyasaldır.

Trans Retinoik Asit acroinfundibulum keratinasyonunu normalleştirir ve komedolizi teşvik etmesi sebebiyle aşağıdaki uygulamalarda kullanılmaktadır.

Özellikle Akne Vulgaris, Komedonal Akne, Papülo-Püstül Akne tedavisinde topikal olarak uygulanır.

Bunun yanında retinoik asit, fotoyaşlanma tedavisinde keratinosit döngüsünde bir artış sağlayarak neoanjiyojenez ve kollajen liflerinin sentezini indükleme kabiliyetinden dolayı çeşitli biyolojik eylemlerde bulunmaktadır. Birçok bilimsel araştırma sonucunda tretinoin kullanımına bağlı olarak fotoyaşlanmanın histolojik değişimlerinde iyileşme ve azalma olduğu kanıtlanmıştır.

Tretinoin’in 3 ile 6 ay arasındaki kullanımları cilt üzerinde meydana gelen kırışıklıklarda ve cilt diskromilerinde klinik iyileşmeler sergilemektedir.

Retinoik Asit’in bu tür topikal formüllerde ağırlık veya hacimce %2 ile %3 arasında kullanılmaktadır. Bu kadar düşük miktarda kullanılmasının başlıca nedenleri arasında elde edilecek formüle kısa süre içerisinde stabil olarak yüksek konsantrasyonlarda eklenememesidir. Aynı zamanda toksisitesi de bu dezavantajları bulunur.

Elde Edilecek Maskenin Avantajları Nelerdir?

  • Tedavi edilecek deri parçaları üzerinde çok iyi bir kontrol ve uygulama kolaylığı sağlar.
  • Polivinil Alkol içeriğinden dolayı toksisite özelliğine sahip olmaması.
  • 20 dakikalik bir zaman içerisinde uygun doz salımına yardımcı olarak cilt tahrişi oluşmasını engellemektedir.

Üretilen Vinil Maskenin Amacı Nedir?

  • Işık varlığında indüklenmiş olsun veya olmasın pigmentasyonları, aktinik keratozları, kırışıklıkları ve stria distensaeyi azaltarak cilt yaşlanmasını engeller.
  • Keratinizasyon bozukluğundan kaynaklanan dermatolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesi sağlar. ( Akneler, İktiyozlar, Kresozlar, prosiazlar ve dermatitler)
  • Epidermal ve Dermal poliferasyonların (Siğiller) tedavisine yardımcı olur.
  • Kabarcık ve dermatozların tedavisinde kullanılır. Maske uygulaması dairesel bir biçimde merkezden dışa doğru yayılır. Ve 30 dakika uygulama alanında kalması gerekir.

Cilt Tedavisi İçin Üretilen Maske Bileşenleri Aşağıdaki Gibidir

Cilt Maskesini Üretirken Fazların Elde Edilişi Ve Uygulanması

Retinoik Asit içeren bileşenlerin üretimi ve bu üretim sürecinde fazların birleştirilmesi biraz zor bir işlemdir. Burada en önemli sorun, Retinoik Asidin kısa süre içerisinde mikrokristalin formunda çökelme eğiliminde olmasıdır.

Çözelti içerisinde ki Retinoik Asit miktarı %2.5 düzeyinde olması sağlıklı bir şekilde çözelti elde edilmesine yardımcı olacaktır. Bu miktarda retinoik asit konsantrasyonuna sahip bir cilt maskesi toksisite ve cilt tahrişine neden olmaz ve aynı zamanda kolay bir şekilde ciltten sorulmaktadır.

Trans Retinoik Asit su içerisinde çözünmemektedir. Ancak İzopropil Alkol içerisinde iyi bir çözünürlüğe sahiptir.

Trans Retinoik Asit ile Octyldodecyl Octyldodecanoate arasında oran 1:4 veya 1:8 olmalıdır.

Jelleştirici madde olarak %5 ile % 15 aralığında polivinil alkol (PVA) kullanılır.

Öncelikle bir kapta Disodyum Edta, Akrilatlar, Mono Propilen Glikol USP ve Polivinil Alkol 70°C sıcaklığa kadar bir kapta üretim çözeltisi içerisinde hazırlanır.

Bir başka kapta Otyldodesyl Octyldodecanoate 40 °C ye kadar ısıtılmaktadır. Daha sonra bu faz içerisinde Retinoik Asit eklenir ve karıştırılarak homojen bir forma getirilir.

Daha sonra ki süreçte ilk elde edilen faz içerisine karıştırmalı bir kapta 2. Elde edilen faz yavaş yavaş eklenir.

Daha sonra bu karışım içerisine ilk olarak, daha önceden etil alkol içerisinde çözülmüş salisilik asit ve daha sonra su içerisinde çözülmüş imidazolidinil eklenir.

En son olarak elde edilen bileşik istenen vizkoziteye ulaşana kadar karıştırılır.

Elde Edilen Maske Jelinin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Elde edilen bileşimin pH’ı 3.5-4.5 aralığındadır.

Viskozitesi 15000-25000 mPas

Yoğunluğu 0.97-1.01 g/mlt arasındadır.

Retinoik Asit içeriği 2.25 g-2.75 g dır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir