İstridye Kabuğundan Kalsiyum Laktat Üretimi

Whatsapp ile Paylaşın

Midye ve istiridye insanlar tarafından sevilen ve bolca tüketilen bir besindir. Tüketim fazlalığı oluşan atık miktarını da arttırır. İstiridye kabuklarında yaklaşık %95 oranında kireç karbonat bulunur. Bu organizmanın ürettiği doğal bir kalsiyumdur.

Kalsiyum minerali barındıran bir madde yüksek sıcaklıktaki kalsinasyonu sonucu kalsiyum okside dönüşür. Kalsiyum oksidin propiyonik asit veya laktik asit ile reaksiyonu kalsiyum propiyonatı ve kalsiyum laktatı oluşturur.

İstiridye kabuğundan üretilen kalsiyum propiyonat ile gıda ürününde raf ömrünün iyileştirilmesi sağlanır. Kalsiyum propiyonatın toksisitesi düşüktür ve küf karşı dirençlidir. Dolayısıyla küf ve pas önleyici olarak yaygın kullanımı vardır. 

Kalsiyum laktat, ilaç endüstrisinde kalsiyum takviyesi olarak kullanılır. İnsan ve hayvanlarda kemik oluşumuna katkı sağlar. İlaç olarak kırık sırt kemik dokusunun inşasında görev alır. Gıda endüstrisinde dengeleyici ve koyulaştırıcı malzeme olarak tercih edilir. Yem katkı malzemesi olarak da kullanımı mevcuttur. Ayrıca su yetiştiriciliğinde de tercih edildiği görülmektedir. 

Üretim hangi aşamalarda gerçekleşir?

  1. Öncelikle istiridye kabukları temizlenir ve kurutulur.
  2. İstiridye kabuğu tozu reaksiyon kabına eklenir. Su ile istiridye kabuğu tozunun kullanım oranları sırasıyla 8:16’dır. Her iki madde 20-60°C sıcaklıkta karıştırılır. %5-25 oranında propiyonik asit veya laktik asit çözeltisi eklenir.
  3. Filtreleme ile karışım kalıntılardan arındırılır.
  4. Karışımın süzülüp kurutulmasının ardından kalsiyum laktat elde edilir. 

Kalsinasyon reaksiyonu nasıl gerçekleşir?

İstiridye kabuğundan kalsiyum laktat üretimi, istiridye kabuğunun içerdiği kalsiyum karbonatın kimyasal bir reaksiyonla laktik asit ile birleştirilmesiyle gerçekleştirilebilir. İşlem adımları aşağıdaki gibidir.

  • İstiridye kabuğunu öğütülerek reaksiyona hazırlanır.
  • Laktik asit çözeltisi hazırlanır.
  • İstiridye kabuğu tozu, laktik asit ile karıştırılır. Bu reaksiyon sonucunda kalsiyum karbonat ve laktik asit birleşerek kalsiyum laktat oluşturur. Reaksiyon aşağıdaki gibidir.

CaCO3 + C3H6O3 → CaC6H10O6 + CO2 + H2O

  • Filtrasyon ile kalsiyum laktat ayrıştırılır ve saflaştırılır.

Bu işlem ile atık malzemeler kullanılarak kirlenme oranı en azına indirilir. Ayrıca üretim tekniği basittir ve düşük maliyetlidir. Kalsinasyon işlemi ile elde edilen kalsiyum laktat performansı yüksek performanslıdır.

Neden laktik asit kullanılır?

Laktik asit, genellikle şeker fermantasyonu veya kimyasal reaksiyonlarla elde edilen bir organik asittir. Reaksiyon, laktik asidin kalsiyum karbonat ile etkileşime girmesiyle gerçekleşir ve kalsiyum laktat oluşur. İşlem sonucunda, kalsiyum karbonat ve laktik asit, karbon dioksit ve su ile birleşerek kalsiyum laktatı oluşturur.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir