Malik Asit İncelemesi

Whatsapp ile Paylaşın

Bu bileşik yaklaşık 130 °C erime noktasına sahiptir. Susuz formda ve higroskopik olmayan bir özelliğe sahiptir. Uçucu özelliği yoktur. Yarı saydam görünümde kristallendirilerek su içerisinden uzaklaştırılır.

Çözelti içerisinde yüksek düzeyde hidrojen iyonu konsantrasyonu vermektedir. Tampon çözeltisi oluşturmak için yeterince güçlü değildir.

Malik Asit birçok esans veya tat ile uyum sağlamaktadır. Ancak bu kimyasalın tat uyarım eşiği kısa sürelidir. Bu tat uyarıcılığı kısa ömürlü olmasını karşın verdiği tat şiddetlidir.

Malik Asite Avantaj Sağlayan Özellikler

Higroskopik bir kimyasal olmamasından dolayı uzun süre depolanabilmektedir. Bu sayede ürünün kısa surede bozulması engellenmektedir.

Düşük erime noktasından kaynaklı sert tatlıların üretiminde büyük ve etkili bir öneme sahiptir. Özellikle Sitrik Asitten daha düşük erime noktasına sahip olması  büyük avantaj sağlamaktadır.

Malik Asit’in kalsiyum tuzları sitrik asit ile karıştırıldığında çok iyi çözünürlüğe sahiptir. Orta sertlikte sularda dahi berrak çözeltiler oluşturur.

Malik Asit şelatlama özelliği açısından  birçok ağır metal ile iyi bir şelat kompleksi oluşturmaktadır. Bu özelliği sayesinde yemeklik yağların işlenmesi ve rafine edilmesinde sitrik asitin yerini almaktadır.

Malik Asitin Yapay Tatlandırıcılar İle Olan Etkileşimi

Malik Asit daha uzun süre tat tutma kabiliyetine sahiptir. Bu özelliğinden kaynaklı olarak yapay tatlandırıcıların acı tadını maskeleme etkisine sahiptir. Aynı zamanda bu tatlandırıcıların gücünü artırmasına yardımcı olmaktadır.

Ekonomiye Olan Etkisi

Malik asit’in sitrik asit yerine veya sitrik asit ile birlikte kullanılması durumunda daha az miktar ile aynı etkiyi yakalamaya yardımcı olmaktadır. Bunun nedeni Malik asitin daha uzun süre tat tutma kabiliyeti ve güçlü tat özelliğine sahip olmasıdır.

Birçok yiyecek ve içeceklerde sitrik asit kullanılarak elde edilen asidik tadın Malik asitten %10 daha az kullanılarak aynı asidik tadın elde edilmesini sağlamaktadır. Bu sitrik asit anhidrat kıyaslaması içindir. Bu oran sitrik asit monohidrat ile  kıyaslanması durumunda %20 olmaktadır.

Malik asit’in aromaların ve kokuların etkisini artırma ve güçlendirme  kabiliyeti, diğer maddelerin miktarını azaltmak için etkili olabilir. Bu sayede yüksek düzeyde maliyet avantajı sağlamaktadır.

Kullanımı Ve Kullanım Alanları

Malik Asit tamponlama gücü ve antimikrobiyal koruyucuların etkinliğini artırması nedeniyle sıvı ve toz içeceklerde kullanılmaktadır. Birçok uygulamada sitrik asit yerine veya sitrik asit ile birlikte kombine halde kullanılır.

Bu sayede meyve almalarının tadının yoğunlaştırılması ve iyileştirilmesi açısından önemli etkilere sahiptir.

Sporcu içeceklerinde, yüksek çözünürlüğe sahip olmasından kaynaklı elde edilen içeceklerde bulanıklık oluşmasını engellemektedir.

Malik Asit kullanılarak sentetik tatlandırıcıların kullanım oranı düşürülmektedir. Ayrıca Malik asit kullanılarak sitrik asit kullanım oranı %10-%20 oranında düşürülmektedir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir