Vitamin Takviyeleri

Whatsapp ile Paylaşın

Vitamin Nedir?

Vitaminler, vücudumuzun normal işlevlerini sürdürmesi için gereken organik bileşiklerdir. Vitaminler genellikle besinlerde bulunurlar ve vücut tarafından sentezlenemezler, bu nedenle sağlıklı bir diyet yoluyla alınmalıdır.

Vitaminler genellikle iki gruba ayrılır:

 Suda çözünenler ve yağda çözünenler. Suda çözünen vitaminler, B vitamini ve C vitamini gibi vücutta depolanmayan vitaminlerdir. Bu nedenle, her gün yeterli miktarda alınmaları önemlidir. Yağda çözünen vitaminler ise A, D, E ve K vitaminlerini içerir ve vücutta yağ dokusunda depolanabilirler.

Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

A vitamini

B vitamini (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12)

C vitamini

D vitamini

E vitamini

K vitamini

Takviye alımında ayrıca doktor tavsiyesi ile mineral takviyesi demir, kalsiyum, magnezyum, çinko içerebilir.

Vitamin Eksikliğinde Ne Olur?

Vitaminlerin yetersiz alınması, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. 

 A vitamini eksikliği, gece körlüğüne

C vitamini eksikliği, skorbüt hastalığına 

 D vitamini eksikliği, raşitizme yol açabilir.

 Bu vitaminler sadece birkaç örnektir. Sağlıklı bir diyet yoluyla yeterli miktarda vitamin alınması, vücudumuzun sağlığı açısından önemlidir. Eksikliğini vitamin takviyesi alarak azaltılabilir.

Vitamin Takviyesi Nedir?

Vitamin takviyeleri, vücuttaki vitamin eksikliklerini gidermek veya bazı sağlık sorunlarını önlemek veya tedavi etmek amacıyla alınır.

Ne Sıklıkla Kullanmalıyız?

Bu durum kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Örneğin gebelik döneminde hangi takviyeler alınmalıdır?

Anne ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde, yeterli miktarda vitamin ve mineral alımı, anne ve bebeğin sağlığını korumak için önemlidir.

A vitamini

Beta karoten formunda olabilir, çünkü beta karoten de güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, fizyolojik olarak stresli olaylar sırasında çeşitli nedenlerden dolayı önemlidir.

Antioksidanlar hamilelik sırasında özellikle önemlidir, çünkü ilk trimesterde, intervillöz boşluğa kan akışının kurulması, oksidatif stres patlaması ile ilişkilidir. Bu patlamaya karşı etkili bir antioksidan savunma yapılamaması, erken gebelik kaybına neden olur.

B Vitamini;

B-kompleks vitaminleri, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini ve B12 vitaminini içerir.

B1 Vitamini; 

B1, karbonhidrat metabolizmasında ve nöral fonksiyonda rol oynar. 

B2 Vitamini(Riboflavin)

B2, flavin mononükleotid (FMN) ve flavin adenin dinükleotid (FAD) olmak üzere iki flavin koenziminin bir bileşenidir.

B3 Vitamini;

B3, sağlıklı seviyeleri ve yağ asidi türlerini korumak için özellikle önemlidir

B9 Vitamini (Folik Asit);

B9 vitamini DNA sentezi ve dolayısıyla hücre bölünmesi için gereklidir ve bir karbon transfer reaksiyonlarında koenzim olarak metabolik olarak gereklidir

Folik asit, bebeklerin doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan bir vitamindir. Gebelik öncesinde ve gebeliğin ilk üç ayında alınması önerilir.

B12 Vitamini;

B12, aktif koenzimlere, metilkobalamine ve 5′-deoksiadenosilkobalamine dönüştürülebilir. Bu koenzimler folik asit metabolizması, koenzim A’nın dönüşümü ve miyelin sentezi için gereklidir

C Vitamini (Askorbik Asit;

C vitamini askorbik asit formunda olabilir. Antioksidan özelliklere sahiptir. C vitamini, vücudun demir emilimini artırarak anemi riskini azaltabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir.

D Vitamin (d3);

D vitamini, kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve bebeğin doğum ağırlığını artırmaya yardımcı olabilir. Gastrointestinal sistemden kalsiyum ve fosforun emilimini arttırır ve kemik dokusuna mineral rezorpsiyonunu arttırır. Kansere karşı savunmada, immün yetkinlikte, kan basıncının düzenlenmesinde ve insan vücudunda hücresel insülin duyarlılığını arttırma yeteneğine sahip olabilir.

E Vitamini;

E vitamini alımının artmasıyla koroner kalp hastalığı riskinin azaldığını gösterir.

K Vitamini;

K vitamini, kanın normal pıhtılaşması için gereklidir. Vücutta K vitamini üretilir, ancak bazı durumlarda yeterli miktarda alınmayabilir veya emilemeyebilir.

K vitamini takviyesi genellikle, bebeklerde doğum sonrası kanama (hemorajik hastalık) riskini azaltmak için önerilir. 

Bebeklerde, K vitamini üretimi doğumdan sonra birkaç gün boyunca yeterli seviyelere ulaşamayabilir. Bu nedenle, bebeklerin doğumdan hemen sonra K vitamini takviyesi alması önerilir

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir