Meyve Sularının İçerisindeki Organik Asitler

Meyve Sularının İçerisindeki Organik Asitler
Whatsapp ile Paylaşın

Organik Asitler Ve Kullanım Amaçları Nelerdir?

Sitrik asit, meyve suyunun pH’ını dengeler ve koruyucu görev görür. Tartarik asit, meyve suyunun berraklığını artırır ve koruyucu görev görür. Askorbik asit, antioksidan görevi görür ve meyve suyunun raf ömrünü uzatır. Fumarik asit ve Laktik Asit, meyve suyunun aromasını geliştirir ve ve koruyucu görev görür. 

Meyve sularının içerisinde farklı oranlarda birçok organik asit bulunur. Bu asitler, oksalik asit, sitrik asit monohidrat, sitrik asit anhidrat, malik asit, laktik asit ve askorbik asit olarak görülebilir.

Bu maddelerin meyve suyu içerisindeki bulunma oranları meyve suyunun içeriğine göre ve hangi tür meyve suyu olduğuna bağlıdır.

Organik asitlerin hangi miktarlarda yer aldığını tespit edebilmek için ters faz UPLC yöntemi kullanılır. Bu bir kromotografik ayırma yöntemidir. Tampon olarak mobil faz durumunda potasyum dihidrojen fosfat kullanılmaktadır.

 Organik Asit profillerini değiştiren etkenler aşağıdaki gibidir;

  • Tatlı Portakal
  • Beyaz Elma
  • Kırmızı Elma
  • Lime
  • Limon
  • Beyaz Greyfurt
  • Pembe Greyfurt

Yukarıdaki meyvelerin varlığına göre hangi organik asidin olacağı belirleyici unsurdur.

Buradan yola çıkarak organik asitlerin sebze ve meyvelerde var olduğu anlaşılır. Meyve ve sebzelerin fermantasyonu ile elde edilebilir. Ve bu organik asitler imalat sürecinde bir çok gıdada aktif olarak kullanılır. Organik Asitler yiyeceklerin içerisinden su ve çözücü ekstraksiyonu daha sonraki süreçte buhar damıtması işlemi yapılarak diğer elementler ve kurşun gibi maddeler ile çökelme yolu ile elde edilir.

Organik Asitler Meyve Ve Sebzelerden Nasıl Elde Edilir?

Bu maddeler endüstriyel olarak en çok kullanılan ektstraksiyon yöntemi solvent ile yapılan ekstraksiyondur.

Meyve ve sebze içerisinden ekstraksiyon yöntemi ile elde edilecek organik asit miktarında, meyvenin olgunluk düzeyi ve coğrafi kökenleri belirleyici unsurdur.

Meyvelerde Bulunan Organik Asitlerin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Meyve içerisinde bulunan organik asit bileşimler insanlar üzerinde duyusal özellikler konusunda etkileyici olmaktadır. Bu da özellikle narenciye ürünlerine talep oluşturmaktadır.

Narenciye sularının tüketimi koroner hastaları ve kronik astım hastaları üzerinde olumlu sonuçlar verdiği bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

Aynı zamanda narenciye meyvelerinin özütleri, antioksidan özellik, anti-enflamatuar, anti-tümor, anti-fungal ve kan pıhtı gibi spesifik alanları önleme kabiliyetine sahiptir.

Narenciyeler asitli meyveler olarak bilinir. Çünkü Yapısı organik asitler ve şekerlerden oluşmaktadır.

Turunçgil meyvelerinin ana asitleri aşağıdaki gibidir;

Olarak görülür.

Bunlar arasında malik asit ekşi tat vermek için kullanılır. Çok yüksek ekşi tat verme kabiliyetine sahiptir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir